![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym zrobić galerie zdjęć na stronie z wykorzystanie flasha. Otóż jest problem. Amianowicie nie wiem jak zrobić, aby zdjecia były wczytywane z bazy. Animacje flasha wczytuje zdjecia podane w animacji. Do robienie korzystam z Swish Maxa. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić i czy to wogóle jest możliwe?
Ten post edytował Mlodycompany 24.05.2008, 21:19:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z bazą łączyć się musi np jakiś skrypt php który przetworzy dane powiedzmy do postaci XML i tak zwróci je do flasha.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a czy moglbys mi to na przykladzie pokazac poniewaz takie powiedzenie nic mi nie mowi
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co pokazać na przykładzie? łączenie z bazą? było na forum, poszukaj? Stworzenie xml'a? Też pewnie było nie raz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
chodzi mi o to zeby dane z bazy przekazac do xml'a bo polaczyc sie to jeszcze portafie
|
|
|
![]()
|
|
no to połowa sukcesu. Z xml'em to był przykład, nie wiem jak chcesz odbierać dane we flashu, bo do tego się dostosować powinieneś. jeśli faktycznie przez xml to poczytaj jak wygląda xml i go zbuduj.
przykład xml'a: http://pl.wikipedia.org/wiki/XML#Przyk.C5....wy_dokument_XML -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ja tez nie wiem poniewaz jezeli chodzi o xml i flash to jestem zielony wiec chcialbym otrzymac przyklad lub gotowy skrypt
moze napisz jak wyglada plik flasha ![]() scena_1 -movie_border -frame -images --image6 --image4 --image5 --image3 --image2 --image1 -thumb_scroller --main_manu ---thumbs ----thumb6 ----thumb5 ----thumb4 ----thumb3 ----thumb2 ----thumb1 ----width_holder ---right_menu ---left_menu -background skrypty: scena_1 function showImage(img) { for (x in images) { if (images[x] != images[img]) { images[x]._visible = 0; trace(images[x] add "=" add images[x]._visible); } } images[img]._visible = 1; trace(images[img] add " visibility = " add images[img]._visible); } onFrame (40,afterPlacedObjectEvents) { javascript("alert('dupa');"); stop(); } main_manu onEnterFrame(includingFirstFrame) { if (this._x >= menuWidth || this._x <= (startX-menuWidth)) { this._x = startX; } } onFrame (1) { this._vx = speed; } onLoad () { speed = -50; pad = 15; setProperty(thumbs.width_holder, _width, (_parent._width+pad)); menuWidth = thumbs._width; startX = this._x; right_menu._x = thumbs._x + menuWidth; left_menu._x = thumbs._x - menuWidth; left_menu._y = thumbs._y; right_menu._y = thumbs._y; } thumbs onFrame (35,afterPlacedObjectEvents) { stop(); } thumb6 on (rollOver) { _parent._vx = 0; } on (rollOut) { _parent._vx = _parent.speed; } on (release) { _root.showImage("image6"); } thumb5 on (rollOver) { _parent._vx = 0; } on (rollOut) { _parent._vx = _parent.speed; } on (release) { _root.showImage("image5"); } thumb4 on (rollOver) { _parent._vx = 0; } on (rollOut) { _parent._vx = _parent.speed; } on (release) { _root.showImage("image4"); } thumb3 on (rollOver) { _parent._vx = 0; } on (rollOut) { _parent._vx = _parent.speed; } on (release) { _root.showImage("image3"); } thumb2 on (rollOver) { _parent._vx = 0; } on (rollOut) { _parent._vx = _parent.speed; } on (release) { _root.showImage("image2"); } thumb1 on (rollOver) { _parent._vx = 0; } on (rollOut) { _parent._vx = _parent.speed; } on (release) { _root.showImage("image1"); } Do tego czegos potrzbuje przekazac nazwy zdjec z bazy |
|
|
![]()
|
|
bycie zielonym nie zwalnia z robienia czegokolwiek i nie upoważnia do oczekiwania gotowców. wskazałem Ci drogę więc mógłbyś się troszkę wysilić i użyć wyszukiwarki w celu przybliżenia się do rozwiązania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
owszem. ale przy uzyciu wyszukiwarki trudno jest zrobic taka rzecz, takze zamiast nabijac posty moglbys powiedziec dokładnie jak to zrobic
Ten post edytował Mlodycompany 24.05.2008, 23:11:43 |
|
|
![]()
|
|
pierwsze zapytanie jakie zadałem google
http://www.google.com/search?q=flash+read+...-8&oe=utf-8 jednak nie takie trudne prawda? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
trudne nie trudne, ale zauwaz ten fakt ze swish max nie czyta plikow .fla a przyklady byly w .fla. Wiec prosze o gotowe rozwiazanie
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wiec prosze o gotowe rozwiazanie nie ten dział jeśli chcesz gotowca i z mojej strony kończę dyskusję bo widzę że nic to nie daje. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenosze z Przedszkola do Gotowe rozwiązania - Szukam ...
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 3 Dołączył: 28.12.2007 Skąd: toronto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najłatwiej jest użyć sendandload
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=88143&hl= tu masz ładny przykład komunikacji między flashem i php wystarczy tyko zmienić kilka pierdoł Ten post edytował punkomuzykant 25.05.2008, 10:34:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 1 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie musisz danych z php formatować do postaci xml. przy takim połączeniu wystarczy, że te zmienne, które wysyłasz z php do flasha "wyprintujesz", np:
Kod print "&ilezdjec=$ilezdjec"; // przeslanie ilosci zdjec for($i=0;$i<$ilezdjec;$i++) { $nazwa_zmiennej = 'images'.$i; print "&{$nazwa_zmiennej}=${'images'.$i}"; // przesłanie zmiennych: images0, images1 itd... } nigdy nie próbowałem przesyłać tablic do flasha, więc napisałem takim sposobem. AS: Kod this.loadVariables("pobierz_zdjecia.php","POST"); this.onData = function () { showImages(0); } function showImage(img) { for (x=0;x<ilezdjec;x++) { if (this["images"+x] != this["images"+img]) { this["images"+x]._visible = false; trace(this["images"+x] add "=" add this["images"+x]._visible); } } this["images"+img]._visible = true; trace(this["images"+img] add " visibility = " add this["images"+img]._visible); } onFrame (40,afterPlacedObjectEvents) { javascript("alert('dupa')"); stop(); } mogłem coś pomylić, więc z góry przepraszam ![]() Ten post edytował flashion 25.05.2008, 17:10:21 |
|
|
![]()
|
|
to jest tak:
i kode w scena1 Kod this.loadVariables("nowy.php","POST"); this.onData = function () { showImages(0); } function showImage(img) { for (x=0;x<ilezdjec;x++) { if (this["images"+x] != this["images"+img]) { this["images"+x]._visible = false; trace(this["images"+x] add "=" add this["images"+x]._visible); } } this["images"+img]._visible = true; trace(this["images"+img] add " visibility = " add this["images"+img]._visible); } onFrame (40,afterPlacedObjectEvents) { stop(); } i podczas ładowania strony wyskakuje blad ze przekroczono maksymalny limit wczytywania strony. co jest zle?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie musisz danych z php formatować do postaci xml. przy takim połączeniu wystarczy, że te zmienne, które wysyłasz z php do flasha "wyprintujesz", np: Kod print "&ilezdjec=$ilezdjec"; // przeslanie ilosci zdjec for($i=0;$i<$ilezdjec;$i++) { $nazwa_zmiennej = 'images'.$i; print "&{$nazwa_zmiennej}=${'images'.$i}"; // przesłanie zmiennych: images0, images1 itd... } nigdy nie próbowałem przesyłać tablic do flasha, więc napisałem takim sposobem. AS: Kod this.loadVariables("pobierz_zdjecia.php","POST"); this.onData = function () { showImages(0); } function showImage(img) { for (x=0;x<ilezdjec;x++) { if (this["images"+x] != this["images"+img]) { this["images"+x]._visible = false; trace(this["images"+x] add "=" add this["images"+x]._visible); } } this["images"+img]._visible = true; trace(this["images"+img] add " visibility = " add this["images"+img]._visible); } onFrame (40,afterPlacedObjectEvents) { javascript("alert('dupa')"); stop(); } mogłem coś pomylić, więc z góry przepraszam ![]() Proszę was litości, loadVariables to się 2 lata temu używało. Korzystaj z Flasha'a CSS3 i AS3 tam masz coś takiego jak remoting i AMFPHP, jeśli nie bardzo widzi się Tobie OOP we flashu i AS3, to skorzystaj z AMFPHP który również jest dostępny we Flashu 8 (+odpowiedni komponent bo w 8 nie ma wbudowanego remotingu), to jest naprawdę bardzo dobry i skuteczny sposób. -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może poczytaj tu:
http://www.amfphp.org troszkę się zdublowałem ale chociaż podaje adres do AMFPHP ![]() Ten post edytował darecki 28.05.2008, 09:59:36 -------------------- Copyright by Darecki Wszystkie prawa zastrzeżone
TanioNaRybki.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 05:37 |