![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem utworzyć arkusz kalkulacyjny z wykorzystaniem skryptu PHPExcel. Udało się, lecz przy wypełnianiu komórek w momencie pojawienia się polskiego znaku słowo jest urywane. Jak temu zaradzić?
Kod:
Pozdrawiam, ladovnik Ten post edytował ladovnik 1.09.2010, 12:40:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co pamiętam (google mi trochę odświeżyło pamięć) to aby poprawnie zapisać ciąg znaków np. w utf-8 to trzeba zrobić:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W obu przypadkach mam błąd mówiący o nieistniejącej metodzie. Sprawdziłem w dokumentacji i wynika z niej, że metoda setInputEncoding należy do klas PHPExcel_Reader_CSV oraz PHPExcel_Reader_SYLK jednak nie wiem co ich wykorzystanie by dało, skoro ja zapisuję, a nie odczytuję plik. Natomiast metoda setVersion w ogóle nie istnieje. Dane według dokumentacji najnowsze wersji, czyli 1.7.4.
Dodałem do pierwszego posta mój kod. Ten post edytował ladovnik 1.09.2010, 12:40:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Excel pachnie windowsem, zatem musisz przekonwertować stringi na kodowanie windows zanim wyślesz je do metody zapisującej plik xls.
|
|
|
![]()
|
|
Skonwertować stringi na kodowanie windowsowe... no tak, tylko jak to zrobić w przypadku tej klasy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Klasa sama tego nie zrobi, bo służy tylko do zapisu, musisz sam przekonwertować stringi korzystając z funkcji iconv czy dodatku mb_* http://pl2.php.net/manual/en/ref.mbstring.php
Ale jest niuans: z kodowaniem windows mogą być problemy, można też przekonwertować UTF na ISO a potem podmienić odpowiednie znaki funkcją strtr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 06:39 |