![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Właśnie udało mi się poprawić kod, który już poprawnie eksportuje dane do pliku CSV. Problem w tym, że nie ma w nim polskich znaków...Zamiast ł jest ? i tak dalej. Gdzie musiał bym poprawić załączony kod, żeby w pliku csv pojaiwły się twn. ogonki ![]()
Wszystkie znaki z ogonkiem pokazuje jakos ? tylko ó jest normalnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj takich nagłówków: Ta sama sytuacja ;( brak polskich znaków.... tylko ó jest poprawnie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaraz po połączeniu z bazą danych, a przed pobraniem jakichkolwiek danych ustaw sobie kodowanie:
Poza tym - w jakim programie otwierasz później csv? Z tego co kojarzę to MS office otwiera domyślnie csv w windows-1250 (przynajmniej polski). -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Zaraz po połączeniu z bazą danych, a przed pobraniem jakichkolwiek danych ustaw sobie kodowanie: Poza tym - w jakim programie otwierasz później csv? Z tego co kojarzę to MS office otwiera domyślnie csv w windows-1250 (przynajmniej polski). Właśnie dodałem i wypisałem echem i wszystkie słowa zawierają polskie znaki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pliki projektu masz w utf-8?
Przy imporcie wybierasz kodowanie utf-8? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pliki projektu masz w utf-8? Przy imporcie wybierasz kodowanie utf-8? Ja właśnie eksportuje do pliku csv z bazy. i jak wyświetle echem pobrane z bazy to mam polskie znaki.. ale jak zrobię
to już się w pliku csv pojawiają krzaczki ;( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz, że otwierasz w MS Office 2010. To gdzie pojawia się dokładnie ten problem, w pliku CSV kiedy podglądasz go edytorem tekstowym, czy kiedy otwierasz w Excelu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Piszesz, że otwierasz w MS Office 2010. To gdzie pojawia się dokładnie ten problem, w pliku CSV kiedy podglądasz go edytorem tekstowym, czy kiedy otwierasz w Excelu? Problem pojawia się w momencie otworzenia MS Excela w formacie CSV. Krzaczki szlaczki ![]() Jak podglądam echem wyciągnięte rekordy zanim będą eksportowane do CSV wszystko jest dobrze czyli z bazy wyciąga dobrze są polskie litery. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj na forum analogicznego tematu. Był niedawno.
Inaczej musisz importować ręcznie - bezpośrednio z Excela i w kreatorze importu ustawić kodowanie UTF-8. O: Temat: PHPExcel CSV problem z cp1250 Ten post edytował trueblue 23.02.2018, 21:32:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie dodałem i wypisałem echem i wszystkie słowa zawierają polskie znaki ![]() Czyli już teraz problem nie dotyczy eksportu danych, bo te są wystawiane poprawnie, tylko ich odczytu. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 07:14 |