![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem, nie wiem jak zrobić dymek, który wyświetli się po wciśnięciu linku Opis. Chcę, że jak się kliknie na Opis to obok się pokaże dymek i tam będę mógł napisać, opisać tą rzecz, w prawym roku link o nazwie "Zamknij" który zamyka dymek. Szukam od godziny na googlach i nic nie mogę znaleźć na ten temat. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 9 Dołączył: 26.09.2008 Skąd: krzesło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy javascript do czegoś takiego (o ile nie chcesz super ekstra efektów)
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdarzenie
Poczytaj o tym... Może weźmiesz kurs js do rączki i wykombinujesz? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
No tak, ale według np. tego: http://republika.onet.pl/13965,15343,3,06-01,kursy.html
to mogę ustawić tylko 1 opis... a mam kilka rzeczy i chcę, aby otwierane było okienko z opisem po kliknięciu. @edit: Znalazłem coś takiego: Cytat <p id="ang_podst_inf">Tekst opis pliku bleslesle</p> <p onclick="var p = document.getElementById('ang_podst_inf'); p.style.display = 'none'">Zamknij!</p> Takie coś by mi pasowało, tylko to jest opcja OPIS + zamykanie opisu. I to jest widoczne przy starcie strony. A jak zrobić, żeby to było ukryte i po kliknięciu linku OPIS pojawiło się właśnie to? @edit2: Kombinuje coś takiego: Cytat <p id="ang_podst_inf" display="none">Inny tekst lballlsldsa</p> <p onclick="var p = document.getElementById('ang_podst_inf'); p.style.display = 'inline'">Opis</p> Jednak nadal na starcie pokazuje info "inny tekst..." @edit3: O TAKI EFEKT MI DOKŁADNIE CHODZI: http://www.mbank.pl/przewodnik/faq/?category=39 ![]() Ten post edytował Mlody993 29.03.2009, 13:24:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiej, choć nie koniecznie najlepiej:
<p>opis opis opis<p style="/*Tu wygląd: display:none; i ustawienie dokładnego miejsca pod tekstem: "pozycjonowanie CSS" <-- poczytaj o tym */">treść -<span>zamknij</span></p></p> Teraz do pierwszego <p> przypisujesz zdarzenie click (HTML - onClick) - w którym zmienisz display tego drugiego </p> i to samo do "zamknij", gdzie zmienisz display z powrotem na "none". Poczytaj o: - referencja JS -> najłatwiej przez document.getElementById - jak zmienić styl CSS przez JS: referencja.style.xxxx = wartość; - pozycjonowanie CSS - żeby w odpowiednim miejscu umieścić ten dodatkowy opis @fifi209: Cytat Zdarzenie onclick Nie ma zdarzenia onClick - jest click, które w HTML określa się poprzez atrybut onClick - taka uwaga
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem takie coś:
Cytat <a href="#" onclick="link_ukryj()">Opis</a> <div style="visibility:hidden" id="txt_1"><p class="cytat">Bljauiehsueh opis pliku omgs omgs omgs <br><p onclick="var p = document.getElementById('txt_1'); p.style.display = 'none'" align="right">Zamknij!</p></p></div> <script type="text/javascript"> link_u=0; link_c=['visible','hidden']; function link_ukryj(){ if(link_u>1)return; document.getElementById('txt_1').style.visibility=link_c[link_u]; link_u++; } </script> No i mam problem bo działa tylko jednorazowo. ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <a href="#" onclick="link_ukryj()">Opis</a>
<div style="visibility:hidden" id="txt_1"><p class="cytat">Bljauiehsueh opis pliku omgs omgs omgs <br><p onclick="var p = document.getElementById('txt_1'); link_ukryj();" align="right">Zamknij!</p></p></div> <script type="text/javascript"> link_u=0; link_c=['visible','hidden']; function link_ukryj(){ document.getElementById('txt_1').style.visibility=link_c[link_u%2]; link_u++; } </script> Ten post edytował kamil4u 29.03.2009, 13:57:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No niby wszystko fajnie, super... Ale jedno działa na drugie. :/
Mam np. to: Cytat <a href="#" onclick="link_ukryj()">Opis</a> <div style="visibility:hidden" id="plik1">Opis pliku 111 sxcxzcxfsdfsd</div> <script type="text/javascript"> link_u=0; link_c=['visible','hidden']; function link_ukryj(){ document.getElementById('plik1').style.visibility=link_c[link_u%2]; link_u++; } </script> i w tym samym pliku niżej jest inny plik: Cytat <a href="#" onclick="link_ukryj()">Opis</a> <div style="visibility:hidden" id="plik2">Opis pliku 222 xDaffdsdfsdfsd</div> <script type="text/javascript"> link_u=0; link_c=['visible','hidden']; function link_ukryj(){ document.getElementById('plik2').style.visibility=link_c[link_u%2]; link_u++; } </script> No i tutaj jest błąd, bo gdy w pierwszym pliku wcisnę OPIS to pokazuje opis drugiego, gdy w drugim wciskam to tez pokazuje i zamyka opis drugiego. Opis pierwszego pliku nie chce się wyświetlać. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Gotowce - jak ja ich nie lubię...... :
Kod <script type="text/javascript"> function link_ukryj(x){ document.getElementById('plik'+x).style.visibility=(document.getElementById('plik'+x).style.visibility == 'hidden' ? '': 'hidden'); } </script> <a href="#" onclick="link_ukryj(1)">Opis</a> <div style="visibility:hidden" id="plik1">Opis pliku 111 sxcxzcxfsdfsd<br> <span onClick="link_ukryj(1);">Zamknij</span></div> <a href="#" onclick="link_ukryj(2)">Opis</a> <div style="visibility:hidden" id="plik2">Opis pliku 111 sxcxzcxfsdfsd<br> <span onClick="link_ukryj(2);">Zamknij</span></div> <a href="#" onclick="link_ukryj(3)">Opis</a> <div style="visibility:hidden" id="plik3">Opis pliku 111 sxcxzcxfsdfsd</div> Jeśli nie chcesz mieć odstępu to daj zamiast visibility -> display i hidden -> none -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.05.2025 - 07:08 |