![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia
![]() @helion Cytat Profesjonalne techniki programowania obiektowego w PHP5 Poznaj zasady projektowania i programowania obiektowego Zastosuj wzorce projektowe podczas tworzenia aplikacji Wykorzystaj narzędzia wspomagające pracę programisty PHP5 Wraz z rosnącą popularnością języka PHP zwiększa się również zakres jego zastosowań. Za pomocą PHP tworzy się już nie tylko proste dynamiczne witryny WWW i fora dyskusyjne, ale również rozbudowane aplikacje sieciowe, wykorzystywane często w dużych przedsiębiorstwach. Już w PHP4 zaimplementowano pewne mechanizmy ułatwiające tworzenie rozbudowanych systemów, jednak dopiero PHP5 stał się w pełni obiektowym językiem programowania pozwalającym na korzystanie z wszystkich wynikających z tego możliwości. "PHP5. Obiekty, wzorce i narzędzia" stanowi dokładne omówienie wszystkich technik obiektowych w kontekście zastosowania ich podczas tworzenia aplikacji w PHP5. Zawiera przegląd podstawowych i zaawansowanych cech PHP5 związanych z obiektowością. Przedstawia przykłady najczęściej wykorzystywanych wzorców projektowych i zasady ich stosowania. Książka opisuje również narzędzia, które mogą okazać się bardzo przydatne podczas tworzenia rozbudowanych aplikacji, służące do tworzenia dokumentacji i kontroli wersji plików. Podstawowe pojęcia z dziedziny obiektowości Obsługa obiektów Wyjątki i obsługa błędów Projektowanie obiektowe Modelowanie obiektów w języku UML Wzorce projektowe Stosowanie pakietu PEAR Generowanie dokumentacji za pomocą PHPDocumentor Zarządzanie wersjami plików w systemie CVS Tworzenie pakietów instalacyjnych Przekonaj się, jak potężnym narzędziem jest najnowsza wersja języka PHP. Moim zdaniem najbardziej zaawansowana książka traktująca o obiektowym programowaniu w PHP (przynajmniej z tych dostępnych na polskim rynku). Zdecydowanie nie dla początkujących. Pozycja niestety już niedostępna - pozostaje więc "wyhaczenie" ostatnich sztuk w księgarniach. Ten post edytował phpion 13.04.2009, 09:44:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
co do dostepnosci jest czesc 2ga niestety tylko na amazon.com, a co do zawartości to owszem jedna z ciekawszych jak nie najciekawsza o wzorcach projektowych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Skąd: wwa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy ktos ma moze taka na zbyciu ?bede wdzieczny za priva
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No co jest panowie tylko tyle macie do powiedzenia na temat tej publikacji? Zainteresowaliście mnie nią, ale mam już kilka badziewnych książek na półce i chciałbym wiedzieć coś więcej.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
To po prostu książka legenda. Porusza ważne zagadnienia w prosty sposób.
Dla Ciebie to raczej już nie jest godna polecenia do nauki, ale znajdziesz tam sporo implementacji wzorców. Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako, że bardzo interesuje mnie ta pozycja a raczej cięzko (bardzo) ją dostać, więc ma ktoś może ebooka albo skany? byłbym bardzo wdzieczny ^^
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.08.2009 Skąd: Nowe Miasto Lubawskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest takie fajne coś co się nazywa books.google.pl i tam jest coś takiego:
PHP 5 Objects, Patterns, and Practice Pasuje? Jeśli nie to jesteś zdany na siebie bo informacji w internecie nikt nie będzie za ciebie szukał jeśli tobie się nie chce. -------------------- Użytkownicy jak życie, wszystkim mogą cię zaskoczyć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma ktoś na handel? Skoro tak wychwalana to chętnie bym odkupił od kogoś kto już przeczytał
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wersji angielskiej znalazłem, ale dzięki, po prostu książki po angielsku ciężko mi się czyta, zwłaczsza na komputerze. W takim razie jak juz @kilas88 napisał, ma ktoś na sprzedaż? ;>
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja także mam pytanie, czy ma ktoś do odsprzedania?
proszę o PW |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
odsmażę kotleta
![]() jakby ktoś był zainteresowany to jest ona dostepna w druku na żądanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jestem chetny na zakup tej ksiazki oferuje nawet 200zl!
pisac email quspka2@gmail.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem chetny na zakup tej ksiazki oferuje nawet 200zl! pisac email quspka2@gmail.com http://helion.pl/ksiazki/php5_obiekty_wzor...stra,php5ob.htm za 79,00 zł. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy ta książka jest na prawdę taka dobra? Przygodę z PHP zacząłem jakieś 6 lat temu, rok temu przesiadłem się z książką Programowanie Obiektowe w PHP 5 (aut. Hasin Hayder) na OOP. Dodatkowo sporo czytam w manualu, tutaj na forum i po różnych blogach, a swoją znajomość PHP określam na średnią (jestem w trakcie pisania witryny internetowej mojej szkoły, całość w OOP, z wykorzystaniem PDO i OPT, na MySQL; ogólnie coś a'la prosty CMS). Nie boję się wyzwań, bo swoją przyszłość widzę właśnie w barwach informatyki i programowania
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza połowa książki jest dobra. Druga połowa (narzędzia) zaś jest w dużej części trochę nieaktualna.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli niezbyt opłaca się kupować? Nie chcę nabrać nawyków, które są już przestarzałe... A co powiecie o tej książce? Jest dosyć świeża, bo wydana miesiąc temu. Inne pozycje, które mnie jeszcze zainteresowały to raz i dwa. Obie często pojawiają się na tym forum i na temat obu są sprzeczne opinie... Czy ktoś mógłby doradzić? (przepraszam za częściowy offtop, w razie czego mogę założyć nowy temat)
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Czyli niezbyt opłaca się kupować? Nie chcę nabrać nawyków, które są już przestarzałe... Opłaca, jak najbardziej. -=Peter=- pisał odnośnie narzędzi, czyli np. CVS który został wyparty przez SVN czy obecnie GIT. PEAR również obecnie rzadko się stosuje, bo spora część jego zasobów dostarczana jest wraz z frameworkami, które dziś mają swoje 5 minut ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedź. Wierzę na słowo, że jest lepsza od innych
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:32 |