![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na podstawie http://www.strefaphp.net/artykul36.html chciałem napisać ten skrypt w OOP, ale chyba coś nie wyszło.... Tu moja prośba by sprawdzić mój skrypt, czy ma identyczne działanie jak ten z linku... Oto skrypt (połączenie z bazą danych jest wykonywane przed wykonaniem tego obiektu):
PS: Żadnego błędu mi nie wywala ale, logowanie nie chce działać... Pozdrawiam Qba10 Ten post edytował qba10 19.06.2008, 20:52:25 -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może opisz co dokładnie się dzieje...
A wysyłasz jakieś dane w ogóle ? ![]() -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No się loguję za pomocą formularza no i metoda autoryzacja() zwraca mi false mimo że takie dane mam w mysql i z tym skryptem napisanym strukturalnie all było git, ale teraz uczę się OOP i chciałem go napisać obiektowo.
PS: Znacie jakiś dobry kurs OOP ale w PHP5, bo w google żadnego porządnego nie mogą znaleść a ten na wortalu jakoś mi nie podchodzi.... -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja się tak zapytam, masz dwie metody, sprawdzanie i autoryzacja. Gdzie one są ze sobą powiązane? W skrypcie gdzieś dalej? Po drugie jeśli najpierw sprawdzasz dane, metodą sprawdzanie to ona powinna coś zwracać bo inaczej nie przekażesz żadnych danych do autoryzacji.
Przynajmniej moim zdaniem nie znam kursu może coś innego tam wymodzili. |
|
|
![]()
|
|
Ale przecież metoda sprawdzenie() przekazuje do właściwości klasy $metod odpowiednią wartość. I wtedy metoda autoryzacja() wczytuje wartość $metod. Czy takie coś jest błędem?
Ten post edytował qba10 19.06.2008, 21:53:53 -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie przekazuje? Bo jeśli w klasie to albo jestem ślepy albo tego nie widzę
![]() Edit: Spojrzałem na ten tutek co podałeś. Tam masz zupełnie coś innego niż chcesz a praktycznie przepisujesz kod. Tam masz jedną funkcję w której masz to wszystko, co ty podzieliłeś na dwie metody. Jeśli chcesz by to działało to zwracaj coś z metody sprawdzanie, ten login, hasło i co tam masz i wywołuj metodę autoryzacja z tymi danymi. Bo tak to trudno by zwróciła Ci coś innego jeśli nie podajesz jej żadnych danych do sprawdzenia, zawsze zwróci FALSE. Przykład taki najprostszy:
Wtedy dane z formularza przekazujesz jako parametr przy tworzeniu obiektu klasy
Jakoś tak, pisane tak z palca więc nie gwarantuje, że dobrze. Chodzi o ogólną zasadę tego. Jeszcze raz w funkcji którą przerabiasz te dane są przekazywane po przez utworzenie zmiennej. W metodach te dane musisz zwrócić i przekazać do innej metody. Tak jakbyś chciał użyć tej samej zmiennej w dwóch różnych funkcjach. Ten post edytował nithajasz 19.06.2008, 22:58:35 |
|
|
![]()
|
|
No to wymodziłem coś takiego:
No i teraz passer wywala mi to: Kod <b>Warning</b>: Missing argument 1 for logowanie::autoryzacja(), called in /home/qba10/public_html/test/index.php on line 5 and defined in <b>/home/qba10/public_html/test/system/jadro/e-door/functions/logowanie.php</b> on line <b>9</b> <b>Warning</b>: Missing argument 2 for logowanie::autoryzacja(), called in /home/qba10/public_html/test/index.php on line 5 and defined in <b>/home/qba10/public_html/test/system/jadro/e-door/functions/logowanie.php</b> on line <b>9</b> <b>Warning</b>: Missing argument 3 for logowanie::autoryzacja(), called in /home/qba10/public_html/test/index.php on line 5 and defined in <b>/home/qba10/public_html/test/system/jadro/e-door/functions/logowanie.php</b> on line <b>9 </b> Co napisałem źle ![]() -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A jak wywołujesz tą metodę autoryzacja?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował qba10 20.06.2008, 13:04:47 -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A zrób przed tym var_dump($_POST) i zobacz, czy na pewno są jakieś dane w $_POST.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Parser dokładnie Ci powiedział co jest nie tak. Brakuje Ci danych przekazywanych do tej autoryzacji, więc pewnie wywołujesz ją w momencie gdy tablice $_POST masz pustą, np. przed wysłaniem formularza..
Zrób sobie coś na podobieństwo tego:
To powinno w jakiś sposób pomóc jak zrozumiesz o co chodzi. Po drugie nie bardzo rozumiesz zasadę obiektowego programowania. Poszukaj na google.pl haseł "programowanie obiektowe php5" parę pozycji jest, z którymi warto się zapoznać na początek. Dobrym źródłem jest też PHPEdia.. prosto opisane co i jak. Może nie wyszystko ale podstawy tam są. http://www.phpedia.pl/wiki/Klasa Lub wikibooks : http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Klasy_i_obiekty Ten post edytował nithajasz 20.06.2008, 13:36:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:41 |