![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 5 Dołączył: 6.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Zaczynam przygodę z PDO i podczepianiem więc proszę o wyrozumiałość. Przy próbie UPLOADowania danych napotykam na problem.
Komunikat: blad db : SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '( `id_pan`, `nazwa_en`, `nazwa_de`, `nazwa_fr`, `nazwa_esp`, `nazwa_pl`, `opinia' at line 1 ewentualnie komunikat typu: blad db : SQLSTATE[HY093]: Invalid parameter number: number of bound variables does not match number of tokens Sprawdziłem ilość parametrów (wykonałem opcję z dodaniem id_mia i bez id_mia , - to parametr który wskazuje mi miejsce edycji danych w bazie. Dokonałem sprawdzenia typów zmiennych wejściowych (zgadzają się) oraz przeprowadziłem próbę na bindValue oraz bindParam Gdzie popełniam błąd? Proszę o pomoc. kod funkcji:
Ten post edytował jeremiash 15.12.2012, 19:37:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieprawidłowa składnia UPDATE. Parametrem metody prepare ma być prawdiłowe (dla danego silnika bazy danych) zapytanie, tymczasem nie ma takiej formy UPDATE w MySQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 5 Dołączył: 6.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) o kurcze...
_____________________________________ Na początku chcę podziękować MOTRUS-owi , za szybką i fachową pomoc. Przez niedopatrzenie traciłem mnóstwo czasu... Dzięki Ci bardzo! Skoro temat już wisi to wrzucam poprawną składnię. Jakiemuś 'głąbowi' podobnemu do mnie , ewentualnie osobie uczącej się może się przydać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam serdecznie Ten post edytował jeremiash 15.12.2012, 22:04:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie to powinines tę klase przebudować.
1. Zrobić getery i setery, a nie przekazywać mnóstwo zmiennych w metodzie klasy. Co w chwili gdy nie nie chce aktualizować pierwszych 5 zmiennych? Muszę na siłe je wpisywać. 2. Masz pola prywatne w z tymi wpisami, następnie, przekazujesz je w metodzie, i zapisujesz to tych pól prywatnych, i zapisuje te pola prywatne. Po co? Skoro szybciej, prościej i łatwie było by w tym przypadku zapisać poprostu te zmienne które przekazujesz w metodzie? (i tak nie powinno być ich tyle) 3. Połączenie z baza danych ($polaczenie) nie przekazywał bym jako 1 pole w metodzie, tylko np w konstruktorze klasy, zachowując to połączenie dla inncyh metod w klasie. |
|
|
![]()
|
|
Jest to moja pierwsza aplikacja w OOP więc dziękuję za rady. Owszem pkt. 3 - masz rację. Co do pkt. 2 myślę nad nim. Pkt. 1 (wczytuję dane do formularza, więc dokonuję zmian, reszta pozostaje. Nie widzę problemu.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie oraz porady |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:22 |