![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak powinien wyglądać skrypt prezentujący 5 ostatnich postów na forum dyskusyjnym. Z góry wielkie dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. powinienes polaczyc sie z baza danych
2. pobrac przez zapytanie SELECT posty/wątki i dodac LIMIT 5 co ograniczy wynik do 5 postow/watkow. 3. wyswietlic ps. czy bedziesz tu pisal tylko z prosbami o gotowce ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz z bazy daych z postami 5 postow z najwieksza (tzn. najnowsza) data dodania i wyswietlasz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak powinien wyglądać skrypt. Bo ja się dopiero uczę pomału programowania w php.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a masz juz skrypt forum?
|
|
|
![]()
|
|
Mam forum phpBB już działa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po 1. na google powinienes znalesc.
po 2. jest php.net po 3. sa kursy php po 4. sa kursy php + mysql po 5. dostales wskazowki co trzeba robic teraz sie do nich dostosuj i bedziesz mial SWOJ skrypt i bedzie mozna ci poklaskac. a gotowca raczej nie dostaniesz |
|
|
![]()
|
|
Co tu jest źle że mi nie działa?
--- Prosze uzywac [php] do umieszczania kodu php hwao |
|
|
![]()
|
|
moze powiesz z laski swojej czemu nie dziala ? co sie pokazuje ktora linia itd. itp.
puki co podejrzewam że w $tab['forum_topics'] = "phpbb3_topics"; jest niepoprawna nazwa tabeli. edytowałeś to wg własnego forum? |
|
|
![]()
|
|
Tak bo nazwa tabeli jak weszłem do bazy jest phpbb_topics. Sory w kodzie pomyliłem się i tam wpisałem phpbb3_topics.
Jak chcesz zobaczyć co się dzieje to wejdz na www.lkslochow.net/foru.php |
|
|
![]()
|
|
zle dane w mysql_connect() masz po czym cala reszta tez sie sypie.
|
|
|
![]()
|
|
Jaką poprawkę trzeba wprowadzić aby przy wyświetlaniu ostatnich postów odnośnik do przykładowego posta wyglądał tak:
http://www.forum.lkslochow.net/viewtopic.php?t=42 a nie tak: http://www.forum.lkslochow.net/viewtopic.php?p=42 Bo ten pierwszy nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Tu to jest. wystarczy jeden znaczek zamienic. Jest to tak banalne i logiczne ze sam nei wiem z czym miales problem. |
|
|
![]()
|
|
Gdzie muszę dodać instrukcję topic_replies aby po tytule postu wyświetlał ilość odpowiedzi na dany post w nawiasie kwardratowym np.
- pozdrowienia [5] A i jeszcze jedno jak tą kreseczkę przed postem zamienić np. na kropkę lub jakiegoś gifa? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może odpowiem zanim zadasz kolejne pytania
to jest linijka która odpowiada za wyświetlenie pojedynczego linka. Właśnie w niej musisz wprowadzić swoje zmiany. Aby wyświetlić ilość odpowiedzi w nawiasach kwadratowych wpisz cos takiego w tym miejscu tej linijki, w którym chcesz żeby ta informacja się pojawiała. PS. Na przyszłość sam staraj się rozszyfrować skrypt. Nie widziałem chyba jeszcze na tym forum pytań o aż tak oczywiste i logiczne rzeczy... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma, bo przecież nie pobierasz tej informacji z bazy...
eeee... coś zniknęło :? Dodaj 'topic_replies' do zapytania (tak jak podałem wyżej) Ten post edytował czachor 20.11.2004, 19:38:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 13:45 |