![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2023 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
w pliku *.ini mam zdefiniowane parametry do weryfikacji baz danych oracle: sid,user,host,ip itd. Jeżeli w momencie sprawdzania stanu baz danych jedna z nich lub host na której jest nie są dostępne np. nie odpowiadają na ping index.php prezentując wynik w przeglądarce zawiesza się na tej pozycji i nie weryfikuje dalej kolejnych baz. Czy chodzi o $conn i if (!$conn) {$m = oci_error(); $ret=array... ![]() ![]() Proszę o pomoc, która funkcja ew. warunek odpowiada za to aby w takim przypadku wyrzucał błąd i kontynuował sprawdzanie pozostałych elementów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli baza dłużej nie odpowiada (timeout) to będziesz miał zawieszenie na ustalony okres timeoutu. W dokumentacji oci_connect masz podane jak obsłużyć błąd.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2023 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki.
Próbowałem skorzystać z: https://www.php.net/manual/en/function.oci-connect.php "... If you want to specify a connection timeout in case there is network problem, you can edit the client side (e.g. PHP side) sqlnet.ora file and set SQLNET.OUTBOUND_CONNECT_TIMEOUT. ...." wpisałem do sqlnet.ora ale nic się nie zmieniło. Weryfikuje bazy dochodzi do której nie może się podłączyć (chwilowa niedostępność w sieci) i się zawiesza na 99% |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:42 |