![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witka:)
mam bazę danych u siebie na pc i chciałbym się z nią połączyć niestety jakos idzie mi to nie za bardzo mam taki oto kod
uczywiscie hasło i usera mam swojego ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a nie potrzebujesz czasem uzytkonika i hasła? Taki przykład znalazłem na http://www.orafaq.com/wiki/PHP_FAQ#How_doe...ct_to_Oracle.3F
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hasło daje i usera takze i localhost to ma zostac taki jak jest? tzn bez XE ? czy jak?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie wiem gdzie masz to połączenie z serwera zajrzyj tutaj: http://pl.php.net/manual/en/function.oci-connect.php jest opis w jaki sposób można się łączyć z oracle. Z tego co widziałem możesz użyć tego:
a potem pominąć trzeci argument oci_connect() czyli cos takiego:
Tak pisze w manualu, ale nie jestem pewien do końca bo nie używałem oracle. Ten post edytował piotrekkr 20.12.2009, 01:09:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz przyczynić się do rozwoju PDO i przetestować to:
http://php.net/manual/pl/ref.pdo-oci.php |
|
|
![]()
|
|
o kompletnie nic mi nie wyskakuje powinien błąd się pokazać ale niestety nic nie ma:( Poczytałem i prawdopodbnie mam problem z oci_ wiecie moze jak to doinstalować? bo tez kombinuje i idzie mi jak krew z nosa:( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może nie masz zainstalowanych bibliotek oci8.
Znajdź w php.ini taką linijkę ;extension=php_oci8.dll i skasuj średnik na początku. No i później oczywiście zresetuj serwer. Ewentualnie spróbuj w ten sposób:
|
|
|
![]()
|
|
Możesz wyjaśnić pojęcie nazwa_instancji?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no inaczej nazwa bazy danych. zwykle przy instalacji, jeżeli nic nie zmieniasz w Oraclu to jest to orcl.
TO jest dokładnie to ORACLE_SID. |
|
|
![]()
|
|
czyli mam dokładnie taki plik ![]() i niestety nic mi to nie pomaga to z oci8 zmieniłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
to miał być plik do sprawdzenia czy masz połączenie.
możesz spróbować dodać coś takiego
TO już chyba całość. U mnie działa. Jeżeli masz wątpliwości możesz spróbować zalogować się na defaultowego użytkownika scott i spróbować pobrać jakieś dane z jego tabeli. |
|
|
![]()
|
|
kuu.... biała goraczka o krok .... to jest jakas masakra ! nic totalnie nic sie nie pojawia jakiego ja mam hosta moze to pisze źle?? mam oracla 11g nic nie zmieniałem mam go na pc swoim
|
|
|
![]()
|
|
Informacje na temat hosta masz w takim pliku tnsnames.ora (wyszukaj plik)
Poza tym zadawałeś jakieś pytania do Oracla? Na pewno On Ci działa?? Bo chyba nie masz postawionej bazy. Zacznij od tego. Żeby działał Oracle musisz mieć w usługach (przynajmniej tak jest w Windows) sprawdzić czy działają Ci procesy Oracla i Listenera. Jak jest w Linuxie nie wiem niestety bo tu moja wiedza nie sięga. |
|
|
![]()
|
|
oracle działa bo sobie pisze ładnie w sql toolsie i wszystko smiga
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam podobny problem - sqlplus dziala (choc tylko w katalogu instant cleinta), a w php kiszka do potegi.
oci_connect zwraca false, a potem oci_error tez false - kompletnie nie wiem jak to ugryzc ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2025 - 11:20 |