![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem tu nowy zatem jeśli coś jest nie tak proszę o wyrozumiałość i rzeczowe uwagi.
Problem: Prosta funkcja: dostaje 2 wartości (tekst oraz ilość znaków). Chcę aby w zadanym fragmencie tekstu np 35 znaków znalazł ostatnią spację i tekst od początku do ostatniej spacji wyświetlił razem z "...".
Zgodnie z manualem na php.net powinno zadziałać w takiej formie. Niestety tak jak napisałem warunek nie waliduje się, mimo, iż podaję prawidłowe wartości (jakiś tekst ze spacjami i wartość $ile taką, że znajdzie spację). Co więcej przy prawidłowych wartościach w sekcji 'else ...' jak dam var_dump($pos) wyskoczy mi że $pos jest np. int (28). Po dłubaniach doszedłem do wniosku, że $pos dostaje wartość np. 28 i wtedy nijak nie sprawdzi warunku $pos===true, bo true jest typu boolean (0 lub 1). Jedynym rozwiązaniem wydaje mi się kruczek:
czyli wstawiłem dodatkową zmienną $spr, która dostaje wartość z $pos i przerabiam ją na boolean. Mogę sobie teraz sprawdzić $spr (identyczne z $pos). Jeśli ona jest true to reszta pozostaje bez zmian. Prośba do Was, drodzy forumowicze: czy jest lepsze rozwiązanie? Ten post edytował wojcup 26.05.2013, 22:40:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:34 |