![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam formularz z TEXTAREA. Jak zabezpieczyć to pole przed wpisaniem przez juzera więcej niż 255 znaków?
Właściwość MAXLENGTH nie działa ![]() Pozdrawiam, Krzysiek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego, co wiem, po stronie przeglądarki można to zrobić tylko w JavaScript odpowiednim skryptem (a później koniecznie trzeba jeszcze raz w php, bo np. JS mógłby być wyłączony)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w php już mam zrobione, ale mniej wyedukowany juzer może być zaskoczony, że przepisał do TEXTAREA całą "Wojnę i pokój", a większość mu obcięło...
Najchętniej bym zablokował tak, żeby działało to na zasadzie MAXLENGTH... No a jak to javascriptem ugryźć? Pozdrawiam, K |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie jest ograniczenie do 500 znaków. Szczegóły... ->
funkcja w JS (<head>): Kod <script type="text/javascript"> function zliczaj_znaki() { if(document.ksiega.komentarz.value.length<501) { a=document.ksiega.komentarz.value.length; b=500; c=b-a; document.ksiega.znak.value=c; } else { alert('Przekroczono dozwoloną ilość znaków ![]() } }</script> użycie w formularzu:
i jeszcze sprawdzenie w php:
--- updated 21:27 Ten post edytował czachor 11.09.2004, 20:27:49 -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, działa bez pudła!
BTW ten ostatni z Twoich zapisów (php) nie zabezpiecza Cię przed błędem przepełnienia bufora. Ja akurat w tym przypadku jestem surowy i zwykle stosuję własną funkcję OczyscPost($Zmienna, $Limit, $Info=0), czyli:
gdzie parametr 1 oznacza, że funkcja ma zwracać komunikat o przesłaniu POSTem większej ilości znaków, niż wynika to z limitu zmiennej. Zatem bezpieczniej jest przetworzyć na serwerze dużo mniejszą liczbę znaków i poinformować tylko juzera, że wprowadził ich zbyt wiele:
Sorry że NTG. ![]() Pozdrawiam, K |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W rzeczywistości obcinam tam za długi tekst
![]() ![]() ![]() -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
super skrupcik - przydal sie THX
-------------------- pehap jest jak stare auto - czasem trzeba go niezle kopnac
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam z tym problem, nie działa u mnie. Czy cos w tym trzeba zmieniac? powiecie co? chciałem ustawic max 800 znakow w texterze. tak zeby po osiagnieciu 900 znakow juz dalej nie pisalo, jak gdy ustawimy w inpucie maxlenght.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.06.2025 - 18:41 |