![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W jaki sposób odwołać się do pojedynczego elementu jeśli skrypt js (jQuery) odwołuje się do wielu klas css. Poniżej przedstawiam kod. Fragment html jest w pętli dlatego używam klasy css do opisania bloku "comments". Na jednej stronie będzie kilka produktów a do każdego z nich planuje zrobić niezależnie rozwijane komentarze kożystajace z tej samej funkcji js. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz każdemu elementowi do którego chcesz się dostać nadać unikalne id
![]() nie uzywam jQuerry ale jak w nawiasie dasz #idDiv zamaist .class to chyba zadziała ;] I wtedy w wywoływaniu funkcji przesyłasz parametr id div'a dla którego ma zajść dana akcja ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to że nie chcę nadawać każdemu alementowi id poprzez argument id. Jeśli będę musiał nadać id do każdego bloku div to zrobię to prawdopodobnie w PHP.
nospor: chyba mnie nie zrozumiałeś ale dzięki za pomoc. Nie wiem jaki zastosowanie może mieć tutaj funkcja each. Codziło Tobie o dynamiczne nadanie argumentu id do kolejnych bloków div? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
to co ci podalem dotyczylo sie iteracji przez wszytkie elementy jakie masz na wybranej liscie.
moze sprobuj wyjasnic problem jeszcze raz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dla przykładu wrzuciłem kod z trzema blokami DIV. Kiedy użytkownik klikni w dany blok mają pojawić się komentarze ale tylko te przypisane do klikniętego bloku. Skrypt JS który zamieściłem powoduje rozwinięcie komentarzy we wszystkich blokach DIV a nie tylko w tym klikniętym. Jeszcze raz zaznaczam że nie chcę nadawać każdemu blokowi osobnego atrybutu ID. Jeżeli miałbym wprowadzić jakieś modyfikacje to raczej tylko do pliku JS. Pozdrawiam!
Ten post edytował hmtt 30.09.2008, 15:32:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz dla każdego diva nadać akcje onclick i tam wrzucić kod / funkcje która by wywoływała to że dany blok się rozwija/pojawia typu:
Kod onclick="this.show();" można wpleść jakis warunek bazujący na tym czy element jest widoczny lub nie i by wykonywało się hide/show ![]() Nie tetsowałem takiego rozwiązania razem z jQuery więc tylko mówie jak to na logiczny sposób powinno zadziałać ;] Ten post edytował melkorm 30.09.2008, 15:53:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety w grę wchodzi tylko jQuery
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
hm to z zewnatrz do danego elementu div'a się chyba nie odwołasz
![]() ![]() I dlaczego nei chcesz mieć akcji onclick ? zawsze możesz wykonać funkcje która będzie jQuery? troche nie rozumiem Twojego rozumowania ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@melkorm to ze czegos nie umiesz, nie znaczy ze nie mozna tego zrobic
Kod $('.comments').hide(); $('.show_comments').hover( function () { $(this).next().show(); }, function () { $(this).next().hide(); } ); Przy zalozeniu ze divy leza obok siebie. jak nie leza obok siebie to tez sie da ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Działa! Dzięki za pomoc nospor, jesteś GENIUSZEM
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.05.2025 - 04:54 |