![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Byl jakis czas temu temat o odliczaniu z tego co sie doszukalem, ale nie pomogl mi za bardzo...
Szukalem tez na innych forach itp, ale nie znalazlem tego co jest mi potrzebne. Generalnie potrzebuje odliczania do konkretnej godziny, razy kilka. Wszystko co znajduje odlicza do konkretnej daty, a nie godziny. A chce, zeby codziennie odliczalo od nowa. Konkretniej ma odliczac do:
I po 20 znow zaczyna odliczanie do event1. Chce tez zeby jednoczesnie wyswietlalo sie odliczanie do 2 eventow. Czyli np tak zeby to wygladalo:
I kiedy minie event 4 to:
Mniej wiecej... Przydala by sie tez latwa konfiguracja, kiedy np dodam event5 lub pozmieniam godziny. Zebym nie musial sie meczyc z tym, tylko zmienil w konkretnym miejscu godzine i tyle. Da rade ktos zrobic cos podobnego dla mnie? Albo chociaz znalezc? Bo ja jakos nie potrafie znalezc nic sensownego, ani przerobic nic co znajde, zeby dzialalo tak jak chce. Ten post edytował mccc 8.06.2013, 10:46:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najładniej byłoby zrobić sobie jakąś bazę tych eventów, która przechowywałaby informacje o dacie, godzinie i czasie trwania. To rozwiązanie byłoby najbardziej elastyczne i użyteczne, bo nie sądzę, by każdy z eventów odbywa się 7 dni w tygodniu. Mając taką bazę, gdzie każdy event jest osobnym rekordem, mógłbyś łatwo pobrać zbliżające się wydarzenia i co sekundę odświeżać liczniki będące różnicą między aktualną datą i godziną a datą i godziną danego eventu. Liczniki możesz łatwo zaimplementować korzystając ze znacznika <time> i po prostu co sekundę nadpisywać treść wszystkich <time> na stronie. Ja tak to widzę.
Dodatkowa rada: każdy może sobie ustawić dowolną godzinę na komputerze, więc zamiast polegać na aktualnej dacie i godzinie po stronie klienta, możesz zrobić dodatkowy trik. Aktualną datę i godzinę zapisz na podstawie czasu PHP (po stronie serwera), a następnie inkrementuj ją. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kazdy event jest 7 dni w tygodniu. Codziennie 4 razy cos sie dzieje i do kazdego eventu chce odliczanie.
Co do wybierania miedzy czasem uzytkownika lub serwera - ma liczyc zgodnie z czasem serwera co jest chyba oczywiste, bo innego sensu nie ma. Jak mozna robic licznik ktory pokazuje cos zgodnie z czasem uzytkownika, gdzie jeden bedzie mial godzine 14:05 a drugi 06:05? Poza tym, nie wiem jak mam to zrobic, nie robilem nigdy nic w javascripts nie uczylem sie php ani nic zwiazanego ze stronkami. Jedynie jakies podstawy i edycja tego co jest. Dlatego prosze o gotowe rozwiazanie problemu, bo nie mam zamiaru sie tego uczyc zeby zrobic jedna rzecz. Szkoda mi czasu, wole w tym czasie nauczyc sie czegos bardziej mi przydatnego i czego uzywam czesciej niz raz na rok wrzucic jakies bzdety na stronke. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za darmoszkę raczej nikt Ci tego nie zrobi, bo to trochę pracy.
|
|
|
![]()
|
|
To moze prosciej to zrobic?
Kod ktory bedzie pokazywac po prostu:
Zeby kazdego dnia po prostu odliczal do tej godziny? Skopiuje sobie to 4x dla kazdego eventu i tez bedzie dobrze... Byle by nie liczyl do danej daty, np 9 czerwiec. Tylko kazdego dnia do danej godziny. Mam np cos takiego:
I jak to zmienic zeby zamiast 07/07/2013 bylo DZISIAJ. Ten post edytował mccc 8.06.2013, 13:38:52 |
|
|
![]()
|
|
Czyli Tobie wystarczy string z określoną godziną i dzisiejszą datą. Uzgodniliśmy, że interesuje nas data z serwera, więc najprościej tak:
TargetDate = "<?php echo date('m/d/Y') ?> 5:00 PM" Pamiętaj, że wstawka PHP musi być w pliku .php. |
|
|
![]()
|
|
W sumie powoli zaczyna cos dzialac. Liczy ladnie do tego czasu dzisiaj i jest ok. Problem w tym, ze jak dodaje wiecej licznikow to przestaje byc tak kolorowo. Wszystkie w jednym miejscu przeskakuja i sie zmieniaja zamiast kazdy tam gdzie zostal wrzucony. Nie bardzo ogarniam co mam pozmieniac i gdzie zeby to dzialalo. Probowalem zmieniac w js zapisanym na serwerze zmienne, ale jakos nie bardzo to pomaga...
Skrypt:
I kolejny nizej jak ma wygladac? Probowalem normalnie wkleic i zmienic tylko godzine, nie bardzo. Probowalem zmienic nazwe wszystkiego, od targetdate do displayformat, tez nic(w .js tez zmienialem wszystko). Oryginalny js oczywiscie tutaj: http://scripts.hashemian.com/js/countdown.js |
|
|
![]()
|
|
Niestety ten skrypt countdown.js jest słabo napisany i nie da rady go wykorzystać dla kilku liczników jednocześnie. Jedyna rada to go przerobić, albo napisać własny. Poza tym zauważ, że moje rozwiązanie zwróci zły wynik, kiedy już jest po evencie. Powinien wtedy odliczać do kolejnego dnia.
Ten post edytował SmokAnalog 8.06.2013, 17:00:08 |
|
|
![]()
|
|
http://andrewu.co.uk/clj/countdown/
Zgodnie z tym udalo mi sie zrobic w koncu odliczanie razy kilka bez problemowo... Tylko jeszcze nie do konca jest tak jak bym chcial. Problem dalej z tym odliczaniem "dzisiaj" a nie w danym dniu.
Jak zamiast 2013-7-7 wstawialem <?php echo date('Y/m/d') ?> zamiast odliczania jest: http://scr.hu/0xu3/z5ks3 + jak minie dany czas to zamiast leciec do nastepnego dnia 24h to nalicza czas ile minelo od eventu i jest np +1 godzina... Jakies poprawki do tego ktos mi pomoze zrobic? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.w3schools.com/js/js_obj_date.asp
i dzisiaj pobierasz np tak
edlit proste odliczanie znajdziesz np tutaj ![]() http://www.doman.art.pl/kursjs/kurs/date.html przecież podaje Ci aktualną datę, wiec w czym problem? ciag zwraca Y czyli rok/ m miesiac/ d dzien... i każdego dnia aktualny.. Ten post edytował com 8.06.2013, 21:35:38 |
|
|
![]()
|
|
@up
Niezbyt pomocne. Mam gotowe prawie wszystko a tu jakies rzeczy nie wiem w ogole skad i gdzie... @top Troche glupio zrobilem. Zamiast <?php echo date('Y/m/d') ?> wystarczylo dac <?PHP echo date('Y-m-d') ?>, bo inaczej bylo sformatowane i dziala. Jedyny problem, ze po evencie kiedy godzina mija, zamiast odliczac do kolejnego dnia, liczy od 0 w gore ile czasu minelo. Dopiero po polnocy pewnie sie zmieni na nastepny dzien. Da rade tu dodac jakis warunek czy cos, ze jesli ten czas = 0 albo jesli jest czas po evencie to przechodzi do nastepnego dnia jakby? Cos w stylu:
Wtedy moze by zaczelo liczyc do nastepnego dnia? Ten post edytował mccc 8.06.2013, 22:01:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co zrozumiałem to chciałeś pobrać aktualna datę wiec podałem Ci jak to zrobić w js, żebyś nie musiał się męczyć dałem Ci inny przykład, bo uznałem że może się przyda, a ponadto tam masz pokazane to w praktyce jak wykorzystać, a robienie tego w ten sposób nie zadziała bo js wykonywany jest po stronie klienta php serwera wiec warunki z js go nie ograniczaj dlatego dąłem Ci inny sposób...
|
|
|
![]()
|
|
Nie chce robic wszystkiego od nowa bo jestem w 100% pewny ze da sie to zrobic tutaj. Inaczej nie bylo by sensu robic tego skryptu oraz nie byl by on w taki sposob wykorzystywany na stronie na ktorej go widzialem wczesniej.
java script: http://pastebin.com/UQ9TwkwJ I na stronce:
Pewnie gdzies przy var d = Math.floor(ms/864E5); i calej reszcie wystarczy dodac jakis warunek banalny zeby pokazywalo zera jesli minia dana godzina... Czy gdzies gdzie przeskakuje z odejmowania czasu na dodawanie po prostu wywalic dodawanie... No ale nie, wszystko musze od zera robic tak? I jeszcze tracic czas na nauczenie sie jak to dziala... Ja chce po prostu to gowno wkleic i miec gotowe a nie nauczyc sie jak sie pisze takie bzdety bo mi to nie bedzie potrzebne do zycia przez najblizsze 5 lat pewnie bo zajmuje sie czym innym... |
|
|
![]()
|
|
łaski mi nie robisz, że Ci pomagam... no to skoro znasz ten skrypt który mi tu wklejasz to w czym problem? bo mam wrażenie, że liczysz że Ci napisze za darmo skrypt który spełni twoje oczekiwania... za darmo nic nie ma... chciałem pomóc, skoro nie chcesz to nie..
|
|
|
![]()
|
|
Format daty RRRR-MM-DD jest w porządku, podobnie jak ten podany przeze mnie, czyli MM/DD/RRRR - oba są przyjmowane prawidłowo przez new Date. Powiem Ci, że na podstawie tego skryptu nie zrobisz łatwo kilku liczników. Moja propozycja jest taka:
Każdy z eventów zapisz sobie na stronie i każdemu daj (przykładowo 14:30): Napiszemy zgrabną funkcję w jQuery, która będzie wstawiała co sekundę do wszystkich elementów $(".time") odpowiedni licznik. Będzie z tym mniej babrania niż z przerabianiem tego brzydkiego gotowca. |
|
|
![]()
|
|
łaski mi nie robisz, że Ci pomagam... no to skoro znasz ten skrypt który mi tu wklejasz to w czym problem? bo mam wrażenie, że liczysz że Ci napisze za darmo skrypt który spełni twoje oczekiwania... za darmo nic nie ma... chciałem pomóc, skoro nie chcesz to nie.. Nie robie, ale w ogole nie czytasz co ja pisze do ciebie. Znam ten skrypt i go wklejam bo on potrzebuje lekkiej edycji ktorej nie potrafie zrobic. A ty na sile zamiast go na szybko edytowac(jesli w ogole potrafisz?), wklejasz mi jakies inne rozwiazania. 3 minuty dla kogos ogarnietego i to zrobi zapewne. A ty mi mowisz, o pisaniu calego skryptu za darmo? Ja tu chce tylko lekkiej pomocy... Format daty RRRR-MM-DD jest w porządku, podobnie jak ten podany przeze mnie, czyli MM/DD/RRRR - oba są przyjmowane prawidłowo przez new Date. Powiem Ci, że na podstawie tego skryptu nie zrobisz łatwo kilku liczników. Moja propozycja jest taka: Każdy z eventów zapisz sobie na stronie i każdemu daj (przykładowo 14:30): Napiszemy zgrabną funkcję w jQuery, która będzie wstawiała co sekundę do wszystkich elementów $(".time") odpowiedni licznik. Będzie z tym mniej babrania niż z przerabianiem tego brzydkiego gotowca. Tez widze nie czytasz. Mam juz licznik, ten z poprzedniego posta. Wszystko dziala. Dodalem sobie 4 liczniki i wszystko odlicza. Jedyny problem jaki zostal to to, ze kiedy czas spada do 0 zamiast przestac odliczac to nalicza czas w gore. I tylko i wylacznie to chce teraz zmienic. Jesli godzina jest powyzej 17 to licznik 1 zaczyna liczyc do kolejnego dnia lub calkowicie znika. Proste? Proste. Jeden warunek czy dwa w odpowiednim miejscu uzywajacy odpowiedniej funkcji i wszystko bedzie dzialac. Tyle tylko, ze zanim ja znajde cos sensownego to minie 10 lat bo sie bede musial calego jezyka nauczyc uzywac. A ktos ogarniety zrobi to w 3 minuty. Przy: Cytat Zamiast <?php echo date('Y/m/d') ?> wystarczylo dac <?PHP echo date('Y-m-d') ?>, bo inaczej bylo sformatowane i dziala. Chodzilo mi tylko o to, ze js ktory mialem mial wpisana date z myslnikami i dlatego jak wpisalem z "/" to nie czytalo daty. Ogolnie wszystko dziala. Dlatego tez czekam na jakas sensowna odpowiedz teraz. A nie kombinowanie jak zrobic kilka licznikow kiedy juz je mam gotowe... @EDIT Moze sproboje to napisac prosciej. Wez ten plik: http://pastebin.com/UQ9TwkwJ Spraw zeby odliczanie ktore dziala i ktore juz mam 4-krotnie wrzucone na stronke i jest ladne i piekne po dojsciu do zera albo wyswietlalo 00:00:00, albo zeby nie wyswietlalo nic, albo zeby wyswietlalo tekst ktory sobie wpisze. Bo w tym momencie zamiast zatrzymac sie na 00:00:00 idzie dalej w gore... Nic wiecej nie potrzebuje. Nie bede calego systemu od nowa przepisywac czy prosic o napisanie tego dla mnie bo wiem, ze moze byc z tym duzo roboty. Potrzebuje delikatnej modyfikacji tego co juz dziala. Zdenerwowalem sie kurwa bo nikt tu nie moze ogarnac prostej rzeczy kiedy pisze, ze cos dziala to napierdala, ze moge to zrobic tak skoro nie dziala no kurwa mac... Czy ktos moze odjebac prosta edycje jesli ogarnia jebany javascript? Dziekuje... Ten post edytował mccc 8.06.2013, 23:11:25 |
|
|
![]()
|
|
już Ci powiedziano skrypt jest do ... jeśli byś rozumiał co tam ktoś napisał to byś nie miał do nas tych pytań, ale jak widać sam nie znasz jego działania i właśnie jako ktoś doświadczony mówię Ci żebyś sobie go darował a rozwianie SmokAnalog z jQ jest najlepsze ale ponieważ widać że nie siedzisz w temacie daje CI całe gotowe na tacy a ty masz pretensje nie wiadomo o co... A ta twoja lekka pomoc to jest przepisanie tamtego kodu od zera co mija się z sensem...
|
|
|
![]()
|
|
Znajde ta strone z ktorej wzialem to odliczanie. Na niej bylo wszystko zrobione i dzialalo dobrze. Kiedy czas spadl do 0 zamiast liczyc na plus po prostu licznik znikal. Zobacze jak to jest albo spytam autora. JS uzywal dokladnie tego samego bo wzialem go ze zrodel jego strony. Wiec prosze, skonczcie pierdolic bzdety bo da sie to jakos zrobic, skoro ktos to zrobil. A skoro mam ten plik ktorego uzywal, to znaczy, ze nie pisal calego systemu od zera...
No ale skoro wy wiecie wszystko lepiej i jestescie tacy zajebisci to powodzenia dalej. Ja ide szukac rozwiazania gdzie indziej. W kazdym razie dzieki za pomoc czesciowo i za chec pomocy. Chociaz w sumie i tak wszystko praktycznie zrobilem sam znajdujac informacje w pliku ktory mialem zapisany... A tutaj tylko tracilem czas. Ale lapcie po plusie i czesc. |
|
|
![]()
|
|
lina 28
nie znika ale się zatrzymuje... Nie zrozumiałeś, to można robić w ten sposób bo nikt Ci nie broni ale po pierwsze połowa tego kodu jest bez sensu, a jak coś robimy już to róbmy to jakoś sensownie a nie byle Polska nie zginęła ![]() Ten post edytował com 8.06.2013, 23:46:40 |
|
|
![]()
|
|
O prosze prosze, wiec jednak przeczytanie ze zrozumieniem i edycja 5 znakow w jednym pliku dala rade i nie trzeba przepisywac calego systemu od nowa?
Kto by sie tego spodziewal, no ja nie, ja myslalem, ze to bedzie miesiac pracy dla kogos kto sie zna a tu prosze, poradziles sobie. Idealnie nie jest, bo jak sie pokazuja zera to troche dziwnie, a po odswiezeniu pokazuje date i godzine, ale mimo wszystko w koncu dziala mniej wiecej tak jak chcialem. Czy to bylo takie trudne? Nie mogles mi tego powiedziec zaraz po tym jak wkleilem ten skrypt i napisalem, ze dziala, tylko sie nie zatrzymuje? Pewnie dalo by sie to jeszcze jakos ulepszyc bez wiekszego problemu. Jesli sie komus chce i byl by tak mily pomoc mi z tym? Jesli nie, zostane przy tym co mam. @edit Moze i jest bez sensowna, ale ja nie robie pro super zaawansowanej strony dla nasa czy czegos tam tylko prosta stronke dla gry i tyle. Nawet jak to zmuli stronke przy kazdym ladowaniu o sekunde to nikomu to nie bedzie przeszkadzac. Takze nie wiem czemu jakies problemy tu byly zeby cos lekko edytowac. Jesli oczywiscie masz ochote to pokaz moze jak by mial wygladac "profesjonalny" skrypt w ktorym nie ma zbednych rzeczy. Dla mnie to w sumie i tak nie ma znaczenia wiekszego. Ten post edytował mccc 8.06.2013, 23:50:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 08:15 |