Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ocena strony firmowej, Ujdzie? Nie wstyd?
Quantum

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Oprócz zwiększenia wielkości czcionki zmień kolor tej zielonej kreski - kompletnie nie pasuje do szarego. Ogólnie 7/10 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Quantum 20.08.2010, 10:58:16
Go to the top of the page
+Quote Post
gigzorr

-----

tam gdzie jest news zwieksz czcionke z 1px albo dwa , a w menu zmniejsz z dwa 3 .
teraz jest o niebo lepiej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Kujski

-----

Całkiem fajne projekty. Ja również opowiem się za tym drugim i zasugeruję wymianę koloru w liniach menu na jakieś odcienie szarości. Ogólna ocena 8/9 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Zastanawiam się czy Ty chcesz się "nauczyć" projektowania czy posiadać stronę prezentującą Twoją działalność. Jeżeli to drugie to...proponuję zlecić to komuś innemu lub skorzystać z darmowych szablonów. Pamiętam Twoje poprzednie tematy ;-).

Przykro mi to trochę pisać, ale obecne projekty nie odbiegają bardzo poziomem od poprzednich. Widzę, że logo (które miało być elementem stałym) - zostało jednak zmodyfikowane (IMG:style_emoticons/default/party.gif) . Kolor zielony natomiast pozostał - może warto więc wymienić te szarości na ciemniejsze? No i jak zwykle lista:
[-] Te szare odcienie są nie tylko przytłaczające, ale i wieją jak dla mnie nudą ;-),
[-] Menu... cóż, pozostawia wiele do życzenia. Uważam, że na stronie takiej jak Twoja, przewijanie treści, celem zobaczenia co mieści się na jego końcu - jest trochę na wyrost,
[-] Tło jest hmm, źle dobrane do reszty,
[-] Uważam, że treść jest zbyt ściśnięta (odległość wierszy), a czcionka zdecydowanie za mała,
[-] Całość strasznie pusta, dla mnie nieco "sztucznie" rozciągnięta,

[+] Dalej działasz ;-),
[+] Logo zdecydowanie na plus, w porównaniu do poprzedniej wersji,
[+] Typografia w menu nie powala, ale jest całkiem przyzwoita,

Jeżeli mogę dać Ci radę to weź kartkę papieru i rozpisz wszystko to, co na stronie ma się znaleźć: menu, logo, tekst, slogan reklamowy itd., na drugiej kartce postaraj się porozmieszczać elementy, a dopiero wtedy uruchom program graficzny w którym działasz. Zauważ, że elementów na stronę (przynajmniej główną) masz strasznie mało, a "na siłę" rozciągasz stronę.

Skalę 0 - 9 lub 1 - 10 pominę. Dlaczego? Uważam, że lista plusów i minusów jest lepsza niż jakakolwiek sucha ocena. Powodzenia!
+Quote Post
Kas

-----

Bardzo wszystkim dziękuję za ocenę. Większość głosów była pozytywna, więc projekt poszedł do wdrożenia. Kolejne etapy pracy można podziwiać i oceniać (proszę o dalsze sugestie!) tutaj:

KLIK!

Mam kilka problemów z CSS, a na właściwym subforum nikt nie spieszy się z pomocą. Jak usunąć ten dziwny odstęp pomiędzy zwieńczeniem menu, a listą menu oraz jak przykleić stopkę menu do stopki strony?

Żeby nie było. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozytywne oceny nie zmniejszają mojej motywacji do dalszej pracy. Gdy tylko wdrożę bieżący projekt zabiorę się za następne i zasypię Was swoimi pomysłami. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
darophp

-----

Zeby to łądniej wyglądało, to grupuj to np.:
- /img - katalog z obrazkami
- /css - style css
itd.
Co do kodu:
  1. <div id="page">
  2.  
  3. <div class="clear"></div>
  4. </div>
  5. <div class="clear"></div>

Wywal to jedno clear z page bo nie potzrebne, a jak chcesz przykleić stopke do strony to usuń w css w #page:margin-bottom: 10px; bo to Ci rozwala.
+Quote Post
thomson89

-----

Pusto. Na operze treść stopki jest po lewej i ma wielką czcionkę.

--EDIT: Stopka całkowicie się sypie.

Ten post edytował thomson89 21.08.2010, 22:46:25
+Quote Post
outsider

-----

Menu ma za duże odstępy pomiędzy linkami. Zrób aby po kliknięciu w "Oferta" wysuneło się podmenu. Czcionka głównego tekstu jest za mała, dopasuj wielkość czcionki i interlinie(line-height) do szerokości bloku (chociaż IMHO ten blok jest trochę za szeroki)
+Quote Post
thomson89

-----

Czcionka jest zdecydowanie za mała. Do tego, grafika "wcięcia", tej jakby strzałki ma większą przeźroczystość niż tło menu przez co dziwnie to wygląda. Stopka ma natomiast za dużą czcionkę i jej tekst jest po lewej stronie.
+Quote Post
Kas

-----

Pracuję intensywnie nad wdrożeniem projektu.
Mam pytanie dotyczące ikonek na stronie:

KILK!

Czy taka graficzna ilustracja tekstu dobrze wygląda?
+Quote Post
outsider

-----

Dla mnie ikony nic nie wnoszą(nic z tego nie rozumie - inaczej było by gdyby obok tekstu była ikonka), ale mógłbyś z tej listy zrobić małą prezentacje w js(slider), i zastosować te ikony(mogą być większe)

Ten post edytował *OuTSideR* 23.08.2010, 20:03:46
+Quote Post
SHiP

-----

dziura LFI - filtruj parametr page

PS: strona na plikach? Mogłeś chociażby SQL Lite użyć ^.^
+Quote Post
Kas

-----

Cytat(SHiP @ 23.08.2010, 20:14:58 ) *
dziura LFI - filtruj parametr page

Wyjaśnij, proszę. Mam taki kod

1. if (empty($_GET['page']))
  2. {
  3. include('./pages/o_nas.php');
  4. }
  5. else
  6. {
  7. $page=basename($_GET['page']);
  8. $file = './pages/' . $page . '.php';
  9. if(file_exists($file))
  10. {
  11. include($file);
  12. }
  13. else
  14. {
  15. include('./pages/404.php');
  16. }
  17. }

Strona ma być na plikach. Po co milion razy wyciągać z bazy danych dokładnie to samo? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

W tak zwanym międzyczasie przygotowałem nowy projekt:

(IMG:http://alphait.pl/rysunek_mini.png)

Który jest lepszy? Dotychczasowy czy nowy? Jak widać jestem płodnym grafikiem. To, że nieutalentowanym to inne sprawa. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
Ramzaa

-----

Cytat
$_GET['page']

To musisz filtrować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Kas

-----

Funkcja strip_tags() będzie wystarczająca?

Wprowadziłem sporo różnych modyfikacji. Proszę o sugestie co mogę poprawić:

KLIK!

Zamierzam jeszcze zrobić friendly URL i poprawić stopkę. Co jeszcze mogę zrobić?
+Quote Post
livinghatret

-----

Witaj,

Gdybym miał ocenic Cię jako dostawcę usług przez pryzmat Twojej strony (a tym się między innymi zawodowo zajmuję), to skreśliłbym Cię od razu.

Dlaczego? Oto odpowiedź:

1. Wygląd strony zupełnie nie budzi zaufania. Treśc strony sugeruje, że działanośc firmy ma taki zakres, jak nie przymierzając Comarch czy Asseco, a forma przypomina raczej mały warsztat ślusarski. Totalny dysonans...

2. Na stronie brakuje tzw. "świadectwa materialnego". Nie będę tu wchodził w szczegóły (doczytaj na sieci), ale nawet mała firma powinna postarac się chocby o pozorne ŚM. Bez tego firma nigdy nie będzie budziła zaufania. Buduje się go między innymi używając odpowiednio dobranych zdjęc i rysunków, które sprawiają wrażenie że firma ma solidne fundamenty.

3. Kolorystyka zupełnie nie pasuje do branży. Szarośc i zieleń są w zupełnej opozycji do nowych technologii i biznesu. Kolorystyka powinna iśc raczej w kierunku błękitów i szarego (grafitowego) tekstu na białym tle. Całośc rozbita odpowiednio kolorowymi zdjęciami i schematami.

4. Teksty na stronie są tragiczne. Mam uwierzyc, że mała firma może robic to WSZYSTKO jednakowo dobrze? Nie ma takiej możliwości. Powinieneś starac się budowac wrażenie, że możecie dużo w ramach pewnych specjalizacji, bez wymieniania kilkunastu usług. Zdecydowanie lepiej wygląda ukazanie na schemacie pewnego zakresu projektowego, począwszy od idei, przez implementację, testy aż do wdrożenia. Nie trzeba tego wymieniac na liście.

Przez dłuższy czas zajmowałem się marketingiem nowych technologii w dużym koncernie, więc myślę, że warto wziąc sobie te rady do serca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam
Krzysiek

Ten post edytował livinghatret 3.09.2010, 22:59:43
+Quote Post
Kas

-----

Dobra, polegałem. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Moje projekty spłonęły w ogniu konkretnej, rzeczowej i nieubłaganej krytyki. W związku z tym zatrudniliśmy grafika do poprawy layoutu. Poprawa oznaczała prawie całkowite przebudowanie koncepcji strony. Jak oceniacie jego pracę?

(IMG:http://alphait.pl/Layout_new_1_mini.png)

To pierwszy szkic, przygotowany na szybko. Czy jest lepiej w porównaniu z obecną stroną Alpha IT? Jak oceniacie jego pracę w skali 0-9? Które zdjęcia są najlepsze, a które najgorsze? Od wszystkich mamy zapłacić niewielkie opłaty licencyjne, więc może lepiej niektóre zmienić?
+Quote Post
lDoran

-----

3/10
Jeżeli to grafik robił to szału nie ma (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif)
+Quote Post
Kas

-----

Co, Twoim zdaniem, jest złe? Co zmienić, co poprawić?
+Quote Post
gigzorr

-----

ja , albo mam taki monitor , albo ledwo co widze tekst w stopce (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif)
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.06.2026 - 12:29