Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ocena strony firmowej, Ujdzie? Nie wstyd?
gigzorr

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

jak dla mnie czcionka jeszcze za duza , w stopce troszke pusto , daj tam jakies all rights reserved 2010 czy cos takiego.
napis w logo moze jakas hardcorowa czcionka?

Ten post edytował gigzorr 14.08.2010, 19:16:54
Go to the top of the page
+Quote Post
Kas

-----

Wyjaśnijcie mi coś proszę. Czemu to wygląda tak dobrze:

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/final.jpg)

a to tak źle:

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/layout_4_mini.png)

Jest bardzo kiepsko i zdaję sobie z tego sprawę. Mimo to nie za bardzo rozumiem gdzie jest pies pogrzebany. :-(
+Quote Post
gigzorr

-----

czcionka , paski (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
tam jest przykladowy tekst tutaj nie ma.

Ten post edytował gigzorr 14.08.2010, 20:05:13
+Quote Post
SHiP

-----

Diabeł tkwi w szczegółach. Masz za niski kontrast na stronie przez co nie zauważa się zielonego(pomijając fakt, że to najbardziej akceptowalny kolor przez ludzkie oczy). Powoduje to, że jest nijako. Złe odstępu tu i tam oraz brak tekstu. Zawsze, na prawdę zawsze, wrzucaj przykładowy tekst(lipsum.com) na stronę. Puste przestrzenie prawie zawsze wyglądają strasznie.
+Quote Post
Kas

-----

Artysta ze mnie jak ze Shreka baletnica, ale próbuję...

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/layout_5_mini.png)

Podobno "Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć.", więc pragnę i... próbuję. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno, 9: ideał) oraz odpowiedz na kluczowe pytanie. Czy idę we właściwym kierunku?
+Quote Post
vokiel

-----

Kiedyś, bodajże na CSS Tricks albo Nettuts+ był artykuł odnośnie odstępów, wolnego miejsca. Tą różnicę widać pomiędzy tymi dwoma projektami. Tam menu nie jest przyklejone do krawędzi, większe odstępy między akapitami, drobne szczegóły takie jak niejednolite tło a z rozbłyskiem, jakaś kontrastowa linia grubości 1px, poszczególne elementy menu oddzielone od siebie.

Jak wspomniał SHiP: szczegóły, szczególiki. Nawet drobnostki da się zauważyć, wszystkie niewielkie, zdawałoby się nieistotne, najdrobniejsze elementy składają się na całość.
+Quote Post
gigzorr

-----

news jest ok , stopka taka sobie nie lepiej w jednej linii?czcionka jak dla slepego w menu nadal za duza !

Ten post edytował gigzorr 14.08.2010, 20:42:09
+Quote Post
thomson89

-----

Może jakiś gradient w tym zielonym? Zobacz też jak się będzie szablon prezentował, jeżeli urozmaicisz boczne menu o zielony border-left 3 - 5px.
+Quote Post
Kas

-----

Kombinuję z dalszymi modyfikacjami. Dodałem wzór w tle. Lepiej?

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/layout_13_mini.png)

Czy zmierzam we właściwym kierunku?

Edycja: ze względu na włamanie na mój serwer obrazki są chwilowo niedostępne. Serwer uruchomię ponownie gdy:

1. wykastruję włamywacza;
2. uśmiercę wszystkie jego serwery;
3. dowiem się od niego gdzie była luka. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Edycja 2: wygląda na to, że luki zostały załatane. Proszę o dalsze oceny. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Przygotowałem, od zera, nowy projekt:

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/layout_14_mini.png)

Proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno den, 9: ideał) i informację czy jest lepiej niż poprzednio.

Ten post edytował Kas 15.08.2010, 17:33:33
+Quote Post
Kujski

-----

Oj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) przy logo się wypowiedziałem to i tu coś naskrobię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pierwszy projekt jest o wiele lepszy trzeba go tylko troszkę poprawić i tchnąć w niego troszkę życia. Moja propozycja:

Tło strony:
  • Fajny motyw z kratką.
  • Kratka po około max 500px w dół powinna zacząć zanikać wg mnie, a tło powinno przejść w jednolity kolor.

Odstępy pomiędzy elementami (menu, zajawka, stopka):
  • Powinien być dodany jakiś kolorek najlepiej ciemniejszy od koloru tła i bez kratki.
  • Powinny być równe i wynosić mniej więcej 5-8px.

Górne menu:

Boczne menu:
  • Przyciski powinny być oddzielone jakąś linią najlepiej jakby był to efekt wcięcia w podłoże.

Stopka:
  • powinna być zapisana w jednej linii i zawierać skrótowe menu

Zrób to (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a potem dopiszę resztę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na pewno coś z górą strony będzie trzeba zrobić, ale może na coś sam wpadniesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Co do drugiego projektu. Daruj sobie ten pomysł bo nawet najbardziej archaiczne strony jakie znam były lepsze...
+Quote Post
Kas

-----

Oto moje nowe dzieło:

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/layout_15_mini.png)

Standardowo proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno den, 9: ideał ideałów) oraz informację czy jest lepiej?
+Quote Post
thomson89

-----

Ta druga zieleń gradientowa jest... zgniła. Nie pasuje.

W menu, już lepiej. Ale daj większy odstęp pomiędzy "O nas" a tym wcięciem. I drugie ale, to podświetlenie. Przy podświetleniu, linie powinny znikać po dziwnie to wygląda i kolor podświetlenia powinien być inny.

I odległość od górnej krawędzi jest za duża, ale to za pewne w htmlu wyregulujesz.

W skali: 0-9 daje 6. I: czemu 0-9 a nie 10?

Ten post edytował thomson89 17.08.2010, 14:37:40
+Quote Post
Kas

-----

Wykonałem nowy projekt:

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/layout_17_mini.png)

Czy jest lepiej? Proszę o ocenę.

Cytat(thomson89 @ 17.08.2010, 14:37:28 ) *
W skali: 0-9 daje 6. I: czemu 0-9 a nie 10?

Prosiłem o ocenę w skali 10-punktowej. Jestem informatykiem, więc wszystko numeruję od zera. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Damonsson

-----

Wywal te ciemniejsze gradienty przy rogach topu i stopki, tak samo hover w menu też ma jakiś dziwny gradient po prawej, jeżeli miał być to nieład artystyczny, to nie wyszedł.

[OT]
A jak ja jestem cukiernikiem, to mam prosić o ocenę w tortach? 1 tort dno - 10 tortów super? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (IMG:http://gejowo.pl/templates/gejowo/emots/tort.gif)

PS. nie radzę zaglądać skąd pochodzi tort (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
[EOT]
+Quote Post
thomson89

-----

Według mnie w stopce gradient nie potrzebny.

Ten szablon już mi się bardzo podoba. W skali informatycznej dam 8 (bo widziałem lepsze). Ale ten jest zupełnie wystarczający i nie potrzeba już mu żadnych dodatków. Gratuluje!
+Quote Post
Kas

-----

Bardzo dziękuję za wszystkie oceny i proszę o więcej. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pokombinuję jeszcze trochę z gradientami. Może uda mi się uzyskać ciekawy efekt. Czy coś jeszcze jest do poprawy? Czy coś razi w oczy? Czy coś nie pasuje do całej reszty? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Trochę niepokoją mnie odstępy. Czy aby na pewno są właściwe? Może tekst podciągnąć trochę wyżej tak aby tytuł podstrony był ponad menu?

Edycja:

Cytat(Damonsson @ 17.08.2010, 16:50:40 ) *
A jak ja jestem cukiernikiem, to mam prosić o ocenę w tortach? 1 tort dno - 10 tortów super? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (IMG:http://gejowo.pl/templates/gejowo/emots/tort.gif)

Doceniam poczucie humoru. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam jednak ogromną prośbę: ocen mój projekt, proszę. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Kas 17.08.2010, 17:38:18
+Quote Post
Kujski

-----

Również popieram oatatni projekt całkiem miły dla oka, przejrzysty i dobrze poukładany. Wszystko jest ok poza moim zdaniem niektórymi odstępami w menu ale to można w css poprawić i jeszcze jeden element mnie denerwuje - kolor linii w menu za bardzo rzuca się w oczy; ) tu możnaby zastosować opcje optyczności warstwy i zmienić na jakieś 40-50%

Ogólna moja ocena to 8/9 za te linie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
l0ud

-----

Te zielone kreski w menu w obecnej formie są brzydkie i sprawiają wrażenie, że tekst jest przesunięty zbyt bardzo w lewo. Poza tym sama treść strony ma zdecydowanie za małą czcionkę.
+Quote Post
Kas

-----

Oto najnowsza poprawiona wersja. Minimalnie zmieniłem gradient w nagłówku i stopce, zmniejszyłem krycie poziomych linii w menu do 50% i przesunąłem do góry tekst w prawym bloku. Czy jest lepiej?

(IMG:http://109.233.92.3/alpha/layout_18_mini.png)

Standardowo bardzo proszę o ocenę w skali 0-9. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czy coś jeszcze da się wycisnąć z tego projektu?

Dodałem paski w tle z kryciem ustawionym na 10%. Jest lepiej?

(IMG:
http://109.233.92.3/alpha/layout_19_mini.png)
+Quote Post
thomson89

-----

Ten drugi jest lepszy. Ale gradient w stopce jest według mnie nie potrzebny.

Ten projekt jest już wystarczający. Doszedłeś do takiego efektu że to już tylko zmiany stylistyczne mogą cokolwiek wprowadzić. Jeżeli chciałbyś lepiej, ładniej to w tym się nie da. Musiałbyś od nowa projektować.

Moja ocena nie zmienia się: daję 8 bo widziałem lepsze. Ale ten bardzo mi się podoba.

--EDIT: I czcionkę zwiększ.

Ten post edytował thomson89 20.08.2010, 10:48:50
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.06.2026 - 11:23