![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrywieczór!
Mam taki fragment kodu: imagepng($dest,"$cached_filename.pelny.png"); imagepng($new_img,"$cached_filename.mini.png"); Chcę zastąpić tworzenie zdjęcia, stringiem. Czy można to w jakikolwiek sposób zamienić na string ? Nie mogę znaleźć odpowiedniej funkcji. Próbując printować $dest zwraca mi Resource id #4---- A interesuje mnie, normalnie binarny ciąg danych które się tam znajdują. Potem zakoduję je do base64 i zapiszę jako medium blob do serwera SQL. Tylko mówię niech mi ktoś przypomni funkcję mówiącą jak zrobić ze "zdjęcia" string, a nie "resurce id". pozdrawiam Ten post edytował ahold 19.06.2009, 21:22:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ja bym spróbował tak
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
Warning: stream_get_contents(): supplied resource is not a valid stream resource in xxx Próba wywołania print(stream_get_contents($dest)); Dalej, nie pasuje mu resource ![]() Proszę nie mów że trzeba będzie dać f.read i ob_get_contents(); :/ Musi być inny sposób. Chcę kompletnie pominąć zapisywanie na dysk... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Udało mi się uczynić coś takiego
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak by z OB_START()
$im=imagecreatefromjpeg(.....); ob_start(); imagejpeg($im); $obrazke=ob_get_contents(); ob_end_clean(); w zmiennej $obrazek mamy to co chcesz// mozna jeszcze tak "HARDCOROWO":) $im=imagecreatefromjpeg(.....); imagejpeg($im, $jakasnazwaunikalna); $obrazek=file_get_contents($jakasnazwaunikalna); Ten post edytował maly_swd 19.06.2009, 21:52:48 -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
WykoRZystałem kod "wookieb". Działa genialnie.
Powód edycji: ortografia
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
To pokaż kod.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pokaż kod. Ogólnie kod który zwraca coś po wywołaniu imagejpeg nic mi nie daje bo wywołanie u mnie tej funkcji powoduje pobieranie obrazu (tak mam ustawione nagłówki )
|
|
|
![]()
|
|
Może powiedz co ten skrypt ma robić bo to co dałeś to woła o pomstę do nieba.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jaką pomstę ;D
Skrypt otrzymuje grafikę a następnie ją zmniejsza.. lecz nie tylko o szerokość tylko o jakość.. a odbyć ma się to tak.. że jeśli otrzymany plik nadal ma wielkość np powyżej 1MB to wtedy jakość jest odejmowana. jeśli najmniejszej jakości dalej jest za duży dopiero zmniejszany jest rozmiar i znowu sprawdzana jest wielkość.. Obrabiam tutaj obrazy powyżej 3000 pixeli szerokości. A ten fragment to nagłówki które pozwalają mi wywołać pobieranie grafiki zamiast jest wyświetlenie.. te komentarze i ob to wasze sugestie |
|
|
![]()
|
|
Najpierw zacznij od zmniejszenia obrazka do pewnych maksymalnych rozmiarów a potem o jakość.
No i rób to w pętli while. Zapisuj plik na dysku i sprawdzaj jego rozmiar http://pl.php.net/filesize ale pamiętaj o stosowaniu http://pl.php.net/manual/pl/function.clearstatcache.php pomiędzy filesize. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Najpierw zacznij od zmniejszenia obrazka do pewnych maksymalnych rozmiarów a potem o jakość. No i rób to w pętli while. Zapisuj plik na dysku i sprawdzaj jego rozmiar http://pl.php.net/filesize ale pamiętaj o stosowaniu http://pl.php.net/manual/pl/function.clearstatcache.php pomiędzy filesize. Rozwiązanie fajne ale do zastosowania dla samego siebie. Po wrzuceniu na serwer przyjmijmy że 100 osób w tym samym czasie wykona taką akcję.. zapisuje zdjęcie.. odczytuje i tak w kółko, przy nie których obrazach możliwe nawet kilka razy.. kiepsko to widzę ![]() no nic thx za pomoc, nie zamykajcie tematu jak już wymyślę to napiszę ![]() ![]() pzdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:58 |