![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2010 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zrobiłem sobie rejestrację w której uzytkownik podaje swoją datę urodzenia. Na tej podstawie formularz całej rejestracji z datą oraz innymi duperelami zostaje wysyłany jest do bazy. Teraz się zastanawiam jakiego typu ma być pole bazie i jaki format ma być daty. Następnie potrzebuje sposobu obliczania wieku na podstawie daty:) Pomoże ktoś ![]() ![]()
To będzie dobre?? bo znalazlem w podobnym temacie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że łatwiej zadaje się pytania na forum niż w google szuka....http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/datetime.html, http://php.net/manual/en/function.date.php, http://php.net/manual/en/function.strtotime.php
te 3 linki + pomyśleć = sukces |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2010 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak zrobić sprawdzenie daty wysłanej w formularzu?? tzn czy jest poprawna.... zeby sobie nie robili jaj i ze 13 misiąc albo luty 31 dni.
Ten post edytował djsalat 30.05.2010, 17:31:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no najlepiej zrobić wybór daty z pól select, co do ilości dni to najprościej będzie Ci to ręcznie sprawdzić w php, ewentualnie mógłbyś użyć javascript żeby po ustawieniu miesiąca ustawiał w polu dni tylko tyle ile może być dla danego miesiąca
|
|
|
![]()
|
|
No napisalem sobie coś takiego:
i php
a teraz korzystam z Datepickera |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej użyj funkcji checkdate zamiast męczyć się z tymi warunkami, które:
a) są brzydkie ![]() Po drugie, moim zdaniem wybieranie daty przez <select> to wiocha (zwłaszcza dnia i roku). |
|
|
![]()
|
|
ok checkdate
ale z tego co widze to muszę po kolei podawać osobno miesiąc dzień i rok.... a ja mam w polu odrazu format yyyy-mm-dd to jak to napisać do jak to musi być podane checkdate ( m, d, y ) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tylko jak użyjesz jakiegoś skryptu datepicker to nie zapomnij o walidacji
|
|
|
![]()
|
|
mam juz datepicker'a a pakuje mi datę do pola input w formacie YYYY-MM-DD . No i jak to mam to przypisuje to do zmiennej czyli $data=$_POST["datapicker"] .
no i teraz jak sprawdzić czy data w zmiennej jest prawidłowa?? checkdate($data) tak bedzie ok?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw sobie w opcjach datepickera format daty na DD.MM.RRRR (taki jaki obowiązuje w Polsce).
|
|
|
![]()
|
|
a w bazie danych?
![]() |
|
|
![]()
|
|
W bazie danych musi być jako RRRR-MM-DD. Zaproponowałem taki format daty, bo niektórzy wolą wpisywać zamiast zaznaczać. Jeśli chcesz, możesz zrobić od razu w datepickerze format taki jak w MySQL. Będzie mniej roboty, ale wg mnie gorszy efekt. Jeśli chcesz zachować zaproponowany przeze mnie format, to przez zapisem do bazy musisz z powrotem "złożyć" datę.
|
|
|
![]()
|
|
a dla od razu mojeo formatu to:
![]() dzięki wszystko śmiga aż ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wszystko tam odpowiednio przekonwertowałeś? Bo jeśli chcesz wersję od razu z datą RRRR-MM-DD, to w kilku miejscach trzeba zmienić kod.
|
|
|
![]()
|
|
Przerabiałem ale wróciłem do twojego
![]() tylko drobne modyfikacje z tekstem zrobiłem;p
a przy wysylaniu do bazy napierw przypisuje do zmiennej $data_ur = $rok . '-' . $miesiac . '-' . $dzien; i wysyłam zmienną $data-ur do bazy danych:) To mi ładnie oblicza ale chce z dokładnością do dnia wiec co musisz dodać do tego??
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 09:04 |