![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze o pomoc.
Zainstalowalem Oracle i kiedy chce sie polaczyc mam komunikat: ORA-12154: TNS: nie udało się rozstrzygnąć podanego identyfikatora połączenia. Co mam zrobic? Trzeba cos zmieniac w plikach? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam oracla ale obadaj pierwszy wynik z googla. http://www.google.pl/search?hl=pl&q=OR...=Szukaj&lr=
Poszukaj wcześniej. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety tam nie ma opisu mojego problemu, a przynajmniej moj wyglada troche inaczej....Czy ktos jeszcze jest w stanie odpowiedziec na moj problem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety tam nie ma opisu mojego problemu, a przynajmniej moj wyglada troche inaczej.... Nie jestem jasnowidzem. I nie mam czasu (reszta użytkowników tego forum zapewne też) na zgadywanie jaki masz problem skoro nie opisałeś go, a te kilkanaście wyników googl'a nie rozwiązuje Twojego problemu. Czy ktos jeszcze jest w stanie odpowiedziec na moj problem... Jeśli znajdzie się jasnowidz pewnie tak.. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Widac ze naprawde nie masz pojecia o Oracle. Skoro podaje numer bledu to jest jakis konkretny sposob na jego rozwiazanie. Podales mi link w ktorym jest opisane rozwiazanie ktore do niczego nie prowadzi.
Nie trzeba byc jasnowidzem zeby przeczytac numer bledu! |
|
|
![]()
|
|
Przeglądnąłeś tylko pierwszy wynik? Po co Ci podałem link do googla?
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
Ja kiedy mialam takie bledy edytowalam plik tnsnames.ora. Tam sprobuj pozmieniac SID dla bazy albo moze masz zle wpisany zle adres serwera. Szukaj tego pliku w katalogu domowym ..\network\admin. Pozdrawiam Ten post edytował Catty 15.05.2007, 12:09:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miałem to samo przed chwilą i podmieniłem pliki z poprzedniej instalacji
możesz je zmodyfikować LISTENER.ORA Network Configuration File: C:\oracle\ora90\network\admin\listener.ora # Generated by Oracle configuration tools. LISTENER = (DESCRIPTION_LIST = (DESCRIPTION = (ADDRESS_LIST = (ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC0)) ) (ADDRESS_LIST = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = nazwa_twojego_KOMPUTERA )(PORT = 1521)) ) ) ) SID_LIST_LISTENER = (SID_LIST = (SID_DESC = (SID_NAME = PLSExtProc) (ORACLE_HOME = C:\oracle\ora90) (PROGRAM = extproc) ) ) a przede wszystkim zmień plik# TNSNAMES.ORA Network Configuration File: C:\oracle\ora90\network\admin\tnsnames.ora # Generated by Oracle configuration tools. SIDbazyDANYCH_ADRESip = (DESCRIPTION = (ADDRESS_LIST = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ADRESip)(PORT = 1521)) ) (CONNECT_DATA = (SID = SIDbazyDANYCH) (SERVER = DEDICATED) ) ) u mnie zadziałało |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh...ku przestrodze
Ten komunikat sie pojawia nie tylko w przypadku błędu w pliku tnsnames.ora jak wyżej zostało to opisane. Miałem identyczny komunikat a przyczyna jego była diametralnie inna. spedziłem nad tym ponad 6h ale doszedłem co i jak... 1. Najpierw sprawdziłem tnsnames.ora tj. trzeba zwrócić uwage jak wszeedzie to opisane na nazwe usługi warto sprawdzić również pozostałe pliki w .ora w oracle/admin --> u mnie było wszytsko ok 2. Sprawdziłem w rejestrze pliczek oracle_home czy są ustawione odpowiedni wpisy było wszytsko ok 3. sprawdziłem usługi czy są powyłanczane... były... nawet pingtns działał i zwracal wartość Co sie okazało? Okazało sie ze kochany windows choć wskazywał ze usługi działaja są uruchomione... to i tak ich nie uruchamiał poprawnie... i to za kazdym razem po restercie... rozwiazaniem okazało sie w moim przypadku reczne restratowanie usług przy każdym ponownym uruchomieniu kompa. Wczesniej tj. na poprzedniej instalacji wsytsko działalo OK może i komunikat jest... ale jego rozwiązanie za każdym razem może być inne trzeba dobrze googlowac ;-) życzę jak najszybszego rozwiazania problemu tym którzy właśnie poszukują odpowiedzi na błąd o wyżej wymienionym nr. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Blad ten faktycznie oznacza, ze klient nie moze znalezc uslugi wyszczegolnionej w pliku tnsnames.ora. I nie kombinujcie z zadnymi ustawieniami pliku listener.ora . Listener.ora jest na serwerze a tnsnames.ora na maszynie klienta. To sa dwie rozne rzeczy.
Do rzeczy: podaj zawartosc pliku tnsnames.ora najpierw, a znajdziemy rozwiazanie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 04:30 |