![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2008 Skąd: Mysłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pytanie moje może i głupie ale mam drobny problem z Notepad++ a właściwie z personalizacją. Wiem że udostępnia on możliwość zaznaczania składni w sposób następujący:
- klikam na <table> a on zaznacza mi składnię <table> oraz jej zamknięcie </table>, kiedyś miałem to włączone ale teraz tego nie ma... a potrzebuję tego gdyż ułatwia to sprzątanie w kodzie i poprawianie niedomkniętych składni lub na odwrót. Jeśli ktoś wie jak to uruchomić to na prawdę z góry bardzo dziękuję, szukałem ale nie znalazłem... Program zainstalowany mam w najnowszej wersji. Pozdrawiam ![]() -------------------- Dopiero się uczę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągnij (bodajże) najnowszą wersję 5.1.1, tam jest to domyślnie włączone.
A w preferencjach -> inne -> Podświetlanie pasujących tagów -> włącz i podświetlaj atrybuty, albo po lewej inteligentne podświetlanie Pozdrawiam:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2008 Skąd: Mysłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, działa a program mam w wersji 5.1.4
![]() -------------------- Dopiero się uczę...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podepnę sie pod to bom z dość trywialnym pytaniem:
czy da sie otworzyć notepada w 2 oknie, bo potrzebuje w jednym pisac a w drugim miec przykłady... a jak mam otwarte całość w 1 to się wszystko miesza. a jak sie nie da to co innego ściągnąć? -co ładnie kolorującego kod ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz podzielić okna, i dwie zakładki mieć obok siebie (po pół ekranu). Skutek raczej ten sam, co dwa okna.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podepnę sie pod to bom z dość trywialnym pytaniem: czy da sie otworzyć notepada w 2 oknie, bo potrzebuje w jednym pisac a w drugim miec przykłady... a jak mam otwarte całość w 1 to się wszystko miesza. a jak sie nie da to co innego ściągnąć? -co ładnie kolorującego kod ![]() Jak próbowałem uruchomić drugą kopię tego programu, to włączała mi się ta, która jest już uruchomiona, więc raczej bez żadnego kombinowania się nie da. Znalazłem za to coś lepszego. W menu masz taką opcję: View->Clone to another view i już masz dwa dokumenty obok siebie, czyli to, o co Ci chodzi. ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@Speedy:
Kohana rządzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda, to prawda
![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(Nie chcę zakładać nowego tematu, wiec pytam w tym)
Dopiero przesiadłem się na Notepada++ i mam takie pytanie: Da się może jakoś "nauczyć" programu kolorowania składni? Brzmi to zapewne niejasno, więc konkretnie - korzystam często z plików tpl, ale N++ nie koloruje mi składni. Dopiero jak ręcznie wybiorę jaki to język to jest ok. Problem w tym, że jest to lekko uciążliwe, ustawiać język przy każdym otwarciu pliku tpl. Z góry dzięki za info |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem, czy ktoś jeszcze będzie mi mógł pomóc, ale nie chcę otwierać nowego wątku z Notepad++.
Jestem początkująca z tym programem, i dopiero odkrywam jego funkcję, dlatego chiałabym się zapytać o jedną rzecz, być może jest to coś prostego, ale w tym momencie tego nie wiem. Mianowicie, czy jest możliwość dopisywania słowa na końcu każdej linijki do tekstu? np. do takiej listy: 1. tu jest teks/ 2. tu jest tekst/ 3. tu jest tekst/ itd, llista jest bardzo długa, a kopiuj wklej do każdej linijki jet bardzo uciążliwe. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Da się.
1. Wyświetl okno: Szukaj -> Zamień (Ctrl + H). 2. Wybierz w nim opcję "Rozszerzony: \n, \r ...). 3. W polu "Szukany tekst" wpisz: \r\n 4. W polu "Zamień na" wpisz: KONIEC\r\n gdzie KONIEC to to, co chcesz dodać na końcu każdej linii. 5. Kliknij "Zamień wszystkie" i już ![]() Jeśli plik ma znak końca nowej linii jako samo \n (a nie \r\n) to zmień kroki w punktach 3 i 4 na samo \n. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa!
![]() ![]() ![]() Bardzo Ci dziękuje! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam także drobne pytanko (jako początkujący użytkownik Notepad++)
Czy jest możliwe coś takiego, że zaznaczam myszką fragment kodu html, i po wybraniu na klawiaturze skrótu (np. CTRL+B) program automatycznie wstawia znaczniki <b> i </b> na początku i końcu zaznaczonego fragmentu? Bardzo uprościło by mi to pracę ;-) |
|
|
![]()
|
|
N++ ma opcje makr, zatem możesz nagrać sobie nowe makro, przypisać do niego skrót. Powinno dać radę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dało radę. Dziękuję vokiel!
Zrobiłem makra, które: po zaznaczeniu fragmentu kodu wycinają (CTRL+X) go, po czym wpisuję np. <p></p>, cofam kursor o cztery znaki i wklejam (CTRL+V) wcześniej skopiowany fragment. I gotowe! |
|
|
![]()
|
|
Witam jeszcze raz,
znowu mam problem i bardzo byłabym wdzięczna za pomoc:) z takiego linku http://costam.com/cośtam/cośtam/cośtam.php?xyz=231 potrzebuje wyciąć po .php te literki i cyferki, żeby wyszło tak: http://costam.com/cośtam/cośtam/cośtam.php czy da się to zrobić w notepadzie ++ ? Bardzo dziękuje za jakiekolwiek wskazówki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się, jeżeli otworzysz dokument w którym masz takie linki, otworzysz szukajkę, przejdziesz do zakładki zmień, zmienisz tryb szukania na wyrażenia regularne i napiszesz odpowiednie wyrażenie ;d
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Działa
![]() a co zrobić, gdy ta końcówka się różni? np cyferki są inne w każdej lini? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(Nie chcę zakładać nowego tematu, wiec pytam w tym) Dopiero przesiadłem się na Notepada++ i mam takie pytanie: Da się może jakoś "nauczyć" programu kolorowania składni? Brzmi to zapewne niejasno, więc konkretnie - korzystam często z plików tpl, ale N++ nie koloruje mi składni. Dopiero jak ręcznie wybiorę jaki to język to jest ok. Problem w tym, że jest to lekko uciążliwe, ustawiać język przy każdym otwarciu pliku tpl. Z góry dzięki za info Może ktoś będzie szukał odpowiedzi. Rozwiązanie: W notepad ++ otwieramy zakładkę Ustawienia -> Konfigurator stylów, tam wybieramy język np. PHP, u dołu pojawią się okienka: Rozszerzenie: php php3 phtml oraz Rozsz. użytk.: i tam dopisujemy tpl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już ktoś odkopał temat odnośnie Notepad++ to zadam też jedno pytanie. Zainstalowałem sobie plugin NppConsole. Czy wie ktoś jak można przełączać się pomiędzy dokumentem edytowanym w Notepad++, a konsolą (NppConsole) bez klikania myszką, a za pomocą samych skrótów klawiszowych? Troche googlałem na ten temat i przeglądałem w ustawieniach Notepada++ czy gdzieś jest coś na ten temat ale nie znalazłem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.06.2025 - 10:02 |