![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posiadam, laptopa bez stacji CD/DVD, jedyna możliwość instalacji na nim systemu (bez wyciągania z niego dysku) to poprzez USB-HDD, w ten sposób instaluje, a raczej mam zamiar zainstalować od nowa Win XP.
Problem w tym, że chciałbym zainstalować równolegle Linuxa i z tego co wyczytałem w internecie dowiedziałem się, że bez problemu mogę zainstalować Linuxa NA pendrivie, ale nie ma możliwości zainstalowania go Z pendrive'a lub z HDD. Przeczytałem też, że instalując linuxa na jednym komputerze (w moim przypadku stacjonarnym z DVD do ktorego przez przejściówke podpiął bym dysk 2.5 z laptopa) można następnie wyjąć z niego dysk przełożyć do drugiego komputera i powinno działać. W związku z tym (i nie tylko) mam kilka pytań: Pytanie 1: Czy rzeczywiście taka instalacja będzie działać, a jeśli tak to czy to rozwiązanie posiada jakieś wady o których nie wiem? Pytanie 2: Mam dysk 20Gb czy sensowne jest podzielenie go w taki sposób? 6 Gb / NTFS / Win XP 6 Gb / Fat32 / Multimedia (filmy, pdf, mp3) 6 Gb / Linux (Ubuntu?) 0.5 Gb / Partycja swap 1.5 Gb / Partycja "home" (co tam się w ogóle trzyma?) Dodam, jeszcze na koniec, że nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z Linuxem. Mam zamiar wykorzystywać go tylko do programowania PHP/Bazy Danych/Perl moze jakies inne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 20:43 |