![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napisałem skrypt, który używa niecodziennych adresów. Niestety mam problem, serwer jest źle skonfigurowany, nie obsługuje tychże adresów. Mam możliwość zmiany ustawień serwera, jednak nie wiem co trzeb zmienić w pliku php.ini. Co jest odpowiedzialne za włączenie adresów typu: news.php/30/12/2004 na serwerze? -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tych adresów powinieneś zawsze móc użyć - pokaż raczej kod którego używasz do parsowania ich...
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, ten typ adresu powinien zawsze działać, tylko to nie jest standardowy typ, więc tablica $_GET nie będzie wypełniana...
Przejżyj $_SERVER i wybierz to co Ci pasuje. W podanym przypadku wystarczy
Gdzie element [1] to dzień, [2] miesiąc, [3] rok. -------------------- Com powiedział, powiedziałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj
Ja takich adresów używam na "normalnie" skonfigurowanym serwie. Obsługa tak zapisanych adresów jest banalna. Efekt można zobaczyć na 8v.pl. Wyższą szkołą jazdy jest pozbycie się "znaku zapytania" w adresie, ale też da się to obejść - odsyłam w tym temacie do bardzo pomocnego arta kolegi scannera na php.pl. Przy takich ustawieniach konieczne jest wgranie odpowiedniego pliku na serwer - ale to wszystko da się zrobić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie do końca, gdyż gdy wpisuję adres/skrypt.php/blablabla wyskakuje mi, że nie ma takiego pliku, natomiast, gdy wpiszę adres/skrypt.php, wszystko działa OK
@id4: takie adresy są łatwe, problem w tym, ze ja nie używam "?", na localu wszystko chodzi, a na serwie nie :| Ten post edytował Spirit86 4.12.2004, 23:10:09 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troszkę śmiesznie to brzmi bo mi wszystko dzioba
![]() news.php
jak zrobie news.php/1/1 wywala mi całą tablicę :] Może to coś z ustawieniami serwera ![]() ![]() 400-setny post! |
|
|
![]()
|
|
sorry @ll, zrobiłem głupi błąd, sprawdzałem czy działają takie adresy na plikach html
i jakis_link.html/costam , zamiast jakis_link.php/costam, myślałem, że to nie ma znaczenia, ale jak widać się myliłem . ![]() -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:36 |