![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
News z kolorowaniem składni
Proszę o jakieś skrypty gdzie jest możliwość wpisywanie kodu php [code] te podstawowe prześledziłem i nie mogę znaleźć nic. Chodzi mi o pisanie artykułów o php i w nich muszę pokazać skrypty. Dobre by były z kolorowaniem składni może natknął się ktoś na coś takiego. -------------------- Początki php, trochę C++
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google -> GESHI
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Geshi mi pokoloruje ale ja szukam czegoś do newsów. Niusy chcę zrobić tak żeby w menu wyświetlało mi skrót do artykułu i też żeby móc pokazać ostatnie artykuły, coś w txt lub baza bo mam na ser. Baze.
Spróbuje wykorzystać geshi do jakiegoś prostego skryptu z artykułami. A może jest coś takiego jak na forum bbcode w niusach:
Ten post edytował strife 28.04.2007, 18:33:24 -------------------- Początki php, trochę C++
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widać że słabo szukasz:google => php bbcode parser
Ten post edytował devnul 18.04.2007, 12:22:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Doszłem do takiego stopnia oto skrypt.
Cały skrypt mam na Skrypt Download...razem z geshi. Doradźcie jak to poprawić bo nie daje rady i czy w ogóle ten skrypt nie jest śmiechu wart. Ten post edytował Ozarys 29.04.2007, 18:38:17 -------------------- Początki php, trochę C++
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2007 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt jest smiechu wart bo nie wiem jak się objawia jego błąd
![]() Oświeć mnie -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
"Necessitas ultimum et maximum telum est." "Ventem seminabunt et turbinem metent." "Gallia est omnis divisa in partes tres..." |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o napisanie skryptu gdzie będę na stronie umieszczał artykuły o php. Nie znalazłem żadnego gotowego więc coś próbuję sam napisać.
Chcę użyć geshi do pokolorowania składni, jak wstawia
jest dobrze ale jak wstawiam np.:
cudzysłów mi wstawia ukośnik przed nim i druga sprawa jaka mnie trapi to gdy mam kolorowanie składni, nie zawija tekstu. Nie mam zbyt czasu więc nie często pisze ale cały czas szukam rozwiązania. -------------------- Początki php, trochę C++
|
|
|
![]()
|
|
zawijanie tekstu - style="overflow:auto" w warstwie która będzie zawierała kod - tak masz na tym forum - jest to najlepsze rozwiązanie.
co do ukośników to stripslashes() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Funkcja stripslashes się spisała wielkie dzięki.
Podaje cały kod może się komuś przyda.
Cały czas rozszerzam ten skrypt i stoję w miejscu. Nie wiem jak to opisać żeby było zrozumiałe więc jak wpiszę [ph...p] funkcja bbcode zamienia mi ciąg znaków i przy pomocy include wyświetla dobrze, ale jak bym chciał edytować plik to już nie da rady odwrócić całości( ja przynajmniej nie umiem) i myślę żeby zapisywać plik w oryginalnej wersji a przy wyświetleniu dopiero użyć funkci bbcode kombinowałem w taki sposób. Zawartość pliku 1.txt
Ale chyba wszystko jest zle, zwykły tekst odczyta z pliku ale jak jest znacznik php czy zmienna to nic nie działa popatrzcie i poradźcie co zmienić . Po wpisaniu [cod..e] utworzy diva ale [ph..p] powinien objąć tekst w sadzić w zmienną i wyświetlić a tak nie robi myślę że nie poplątałem w tym poście za bardzo. -------------------- Początki php, trochę C++
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:28 |