![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie przechowuję nazwę zmiennej sesyjnej np $_SESSION['TEST'] i w przypadku kiedy jak potrzebuje to wyciągam nazwę zmiennej z bazy danych lecz wykonując echo(dane_z_bazy('Pole_1')); echo zwraca mi $_SESSION['TEST'] nie zaś wartość owej zmiennej sesyjnej. Czy ktoś wie jak przekształcić to w wartość którą potrzebuje?
PS dokładnie chodzi o to ,że w bazie będę miał wpis w bazie np Zmienna 1 ma wartość: $_SESSION['TEST'] lub $zmienna Ten post edytował Wielebny.pl 5.06.2010, 04:37:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod, albo napisz mniej chaotycznie. ;p Bo zrozumiałem tyle co nic.
Ten post edytował fifi209 5.06.2010, 08:30:00 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumiałem to mówisz o kolumnach, że każda kolumna w tabeli ma inną wartość, poszukaj w google "mysql kolumny". Jeśli chodzi Ci o co innego to możesz serializować tablice, wrzucić do bazy, potem ściągnąć i odserializować i zwrócić żądane pole
Ten post edytował zend 5.06.2010, 10:00:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie przechowuję nazwę zmiennej sesyjnej np $_SESSION['TEST'] i w przypadku kiedy jak potrzebuje to wyciągam nazwę zmiennej z bazy danych lecz wykonując echo(dane_z_bazy('Pole_1')); echo zwraca mi $_SESSION['TEST'] nie zaś wartość owej zmiennej sesyjnej. Czy ktoś wie jak przekształcić to w wartość którą potrzebuje? PS dokładnie chodzi o to ,że w bazie będę miał wpis w bazie np Zmienna 1 ma wartość: $_SESSION['TEST'] lub $zmienna Hmm no bo wychodzi na to że to co wyciągasz z bazy jest stringiem i robisz echo dla stringa. Spróbuj może tak
Zwróć uwagę na podwójnego dolara. Czyli robisz echo dla zmiennej która orzyjmuje nazwę taką jaka jest w $zmienna Pozdro. -------------------- My mind is glowing ...
Jeśli pomogłem push the button :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety echo z podwójnym dolarem nie działa.
W celu naświetlenia całej sprawy wrzucę kod tak jak prosiliście.
W rekordzie 'MAIL_REJESTRACJA' jest wartość - Twój login to $zmienna a kod aktywacyjny: $aktywacja jak zrobię sobie to php zwraca mi prawidłowy ciąg znaków podmieniając dane odpowiednio. Zaś sama funkcja zwraca ciąg znaków -Twój login to $zmienna a kod aktywacyjny: $aktywacja Niestety jeśli w rekordzie bazy jest tylko np $zmienna zaś ja robię taki myk:
to zwrotem jest
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tak jak pisałem wcześniej
dla kodu:
wynik jest tw�j kod aktywacyjny to '$a' zaś dla kodu:
wynik jest Notice: Undefined variable: tw�j kod aktywacyjny to '$a' in /var/www/konik/index.php on line 52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety jeśli w rekordzie bazy jest tylko np $zmienna zaś ja robię taki myk:
to zwrotem jest
No bo w tym miejscu będziesz miał od jednego dolara akurat za dużo. Bo jeśli funkcja zwracałaby wartość 'zmienna' a nie '$zmienna' to byłoby ok, czyli bez dolara. -------------------- My mind is glowing ...
|
|
![]()
|
|
No bo w tym miejscu będziesz miał od jednego dolara akurat za dużo. Bo jeśli funkcja zwracałaby wartość 'zmienna' a nie '$zmienna' to byłoby ok, czyli bez dolara. Czytałeś mojego jednego posta powyżej gdzie opisałem 2 warunki czyli echo $test oraz echo $$test ? Ten post edytował Wielebny.pl 6.06.2010, 00:36:09 |
|
|
![]()
|
|
Tak jak pisałem wcześniej dla kodu:
wynik jest tw�j kod aktywacyjny to '$a' zaś dla kodu:
wynik jest Notice: Undefined variable: tw�j kod aktywacyjny to '$a' in /var/www/konik/index.php on line 52 Jeśli będziesz chciał aby cały string został przetworzony i podmienione nazwy zmiennych na ich wartości to spróbuj evalem. W manualu jest taki przykład który akurat pasuje do tego co Ty potrzebujesz
-------------------- My mind is glowing ...
|
|
![]()
|
|
Wszystko teraz działa. Dziękuje za pomoc. klikam pomógł.
DOPIS Niestety nie działa to na zmienne sesyjne $_SESSION['zmienna'] i trzeba w bazie wpisać $_SESSION[zmienna] Ten post edytował Wielebny.pl 6.06.2010, 02:44:39 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko teraz działa. Dziękuje za pomoc. klikam pomógł. DOPIS Niestety nie działa to na zmienne sesyjne $_SESSION['zmienna'] i trzeba w bazie wpisać $_SESSION[zmienna] Heh no to próbujemy dalej innym sposobem ![]()
-------------------- My mind is glowing ...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:44 |