![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak łatwo wyciąć nazwę pliku i przekazane parametry z adresu URL?
Dla przykładowego adresu http://serwer.pl/plik_abc.php?parametr_1=ab Chciałbym uzyskać plik_abc.php?parametr_1=ab Obecnie realizuję to następującym kodem: Kod $url = parse_url($_POST['link']); $link = $url['path'].'?'.$url['query']; $link = substr($link, 1); Jednak takie rozwiązanie wydaje mi się mało eleganckie i nie jestem przekonany, czy w każdym przypadku będzie działać. Może macie jakieś lepsze/prostsze pomysły? Ten post edytował 115750 31.10.2011, 13:10:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_SERVER['REQUEST_URI'] bodajże
![]() Dla innych jest wiele sposobów - twój nie jest taki zły, Można dać także Ten post edytował Sephirus 31.10.2011, 13:19:25 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@abort - to też zależy co dokładnie chce autor tematu bo samo wypisanie zmiennych GET to
Z tego co zrozumiałem to Autor przesyła link jako zmienną post więc nasze powyższe dwie metody nie zadziałają bo działają jedynie na adres wywołania skryptu. -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No a ja zobaczyłem http://serwer.pl/plik_abc.php?parametr_1=ab, a nie zauważyłem $_POST w boxie z kodem, więc się zafiksowałem na GET.
Swoją drogą, dość ciekawe kombinacje - ciekawe, dlaczego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumiałem to Autor przesyła link jako zmienną post więc nasze powyższe dwie metody nie zadziałają bo działają jedynie na adres wywołania skryptu. Chodzi o to, że wysyłam cały adres moim odbiorcom newslettera mailem - wpisuję go ręcznie w formularzu. Przy okazji zapisuję jednak w bazie danych samą nazwę pliku z parametrami, czyli adres ale bez hosta. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:13 |