![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ostatnio na youtube widziałem jak na prezentacji ktoś tworzył nowy dokument html. wpisał tylko "html:" (bodajże jeszcze cyfrę 5) i ide wygenerowało mu cały poprawny doctype dla xhtml i szablon strony. Gdzie można to ustawiać? Effective Eclipse: Custom Templates |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2010 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja osobiście potrzebuję jedynie edytora który pokoloruje mi składnie, a używam Notepada++ <3
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
W netbeans był taki fajny "bajer" do tworzenie opisu zmiennych - wystarczyło najechać na zmienną i z pomocą menu kontekstowego można było utworzyć opis zmiennej np.
/*@var $price Price*/ Czy coś takiego można zrobić jakimś skrótem lub innym trikiem w Eclipse? Niby bzdura, ale dość często tego używałem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Eclipse tworzy to automatycznie, wystarczy przy zmiennej/metodzie/funkcji etc. napisać /** i kliknąć enter (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Chyba żadne popularne IDE dla PHP nie jest wstanie przechowywać informacji o tym, że $orders to tablica/kolekcja jakiś tam obiektów. Musiałbyś dodać w tej pętli komentarz: /** @var $order Order */, a to dosyć łatwo możesz zrobić korzystając z Code Templates.
|
|
|
|
|
|
|
|
Crozin właśnie o wstawienie tego komentarza mi chodzi ;-)
W netbeans wystarczyło kliknąć prawym klawiszem na zmienną i wybrać odpowiednią opcję z menu kontekstowego. Generował się cały komentarz + kursor stawał w miejscu, gdzie trzeba było wpisać nazwę klasy. Teraz korzystam z szablonów kodu, ale to jednak nie to samo. Myślę, że w Eclipse jest taka opcja albo przynajmniej dodatek który to robi, ale nie mogę go znaleźć. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 6 Dołączył: 21.11.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja polecam i używam Geany (geany.org - fajny i szybki)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 10 Dołączył: 2.02.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja zaś polecam PhpStorm - czeski IDE (jakkolwiek by to nie brzmiało), w mojej opinii bardzo dobre narzędzie, gdy ma się do czynienia z wieloma językami programowania na raz.
Kiedy w PHP wpiszemy
Do tego jeżeli string zaczyna się od SELECT a potem występują takie rzeczy jak WHERE FROM etc mamy kolorowanie dla SQL'a, i mnóstwo innych fajnych myków, których w eclipse nie ma. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%)
|
Znacie jakiś dobry edytor, ale do Lua? Mile widziane przechodzenie do definicji funkcji z jej wywołania (jak np. w NetBeansie do PHP), właściwie głównie tego mi brakuje w Notepadzie++, no i zwijania wszystkiego za jednym razem.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 1 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: ... Ostrzeżenie: (10%)
|
Tak może ja się z ciekawości zapytam. Otóż: do kodowania projektów używam aktualnie Dreamwera CS2 oraz do cięcia grafiki PS CS2. Teraz chciałbym przejść na coś bardziej zaawansowanego?? Nie mam kasy na pakiet CS5... Co polecicie??
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli posiadasz pakiet CS2 to po co Ci aktualizacja ? Fakt DW może coś tam się pozmieniał nie wiem, nie używam. PS nie ma sensu robić update skoro nie zajmujesz się grafiką tylko używasz do cięcia laya. Ja używam jak kilka innych osób netbeansa i jestem zadowolony w eclipsie mnie coś wkurza nie wiem co ale jakoś nie mogę na nim pracować (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 15 Dołączył: 10.09.2006 Skąd: Siemianowice Śląskie / Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja dla userów Mac'ek polecam z całego serca (IMG:http://www.iliadwebdev.com/wp-content/uploads/2009/09/coda_icon.png) Codę -> http://panic.com po tym jak za cholerę nie mogłem się do niej przekonać i pracowałem w sieciowym ziarnie czy aptanie, dałem mu jeszcze jedną szansę i wiecie co? ZAKOCHAŁEM SIĘ! Szybkość działania etc. bajera.. wbudowany edytor css, klient ftp, lodzio miodzio...
ficzersy: > Kolorowanie składni (jak wszędzie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) > Klient FTP > SVN > Edytor CSS > Nawigator kodu > Podpowiadanie składni: JAVA/JAVASCRIPT/PHP/MYSQL/RUBY etc (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) no i cena nie wygórowana niespełna $100 (dorwałem za 220zł) Screenie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (IMG:http://calque.pl/thumbs/zrzutekran.png) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
@dr_NO: rozumiem, że praca w Codzie może być naprawdę wygodna i ergonomiczna. Ale w wątku mającym już niespełna 55 stron, wypadałoby podawać naprawdę jakieś konkretny. Co dokładnie Cię w niej urzekło itp. To co podałeś ma pierwszy z brzegu darmowy, średnio-rozbudowany edytor czy IDE.
Tak więc albo podawaj jakieś cechy specyficzne dla edytora, albo powody dla których działanie popularnych cech jest w nim lepsze. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
szukam edytora z czarnym tłem przy kodowaniu albo schematu odpowiedniej kolorystyki
ustawiłem u mnie czarne, reszta troche się zmieniła ale i tak części dobrze nie widać |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
To ma być cały interfejs programu w ciemniejszej kolorystyce czy jedynie przestrzeń robocza? To ostatnie potrafi chyba każdy edytor.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
przestrzeń robocza korzystam z dreamweaver ustawiłem czarne tło ale potem kod się troche zlewa i nie widać dobrze
|
|
|
|
|
|
|
|
To zmień sobie kolor tekstu? Albo nie siedź po 10 godzin dziennie przed komputerem.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
Używam od zawsze 2 edytorów, ConTexta oraz Notepadd++, więcej do szczęścia nie jest potrzebne..
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 1.02.2026 - 13:57 |