![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam np. tabele klienci i mam w tej tabeli w takiej kolejności kolumny imie imie_matki imie_ojca nazwisko chciał bym "nazwisko" umieścić po imieniu czyli imie nazwisko imie_matki imie_ojca dopóki baza jest w fazie projektowania mogę to usunąć i umieścić daną kolumnę w odpowiednim miejscu mam świadomość, że kolejność wyświetlania kolumn można ustawić poprzez odpowiednie dopisanie nazw kolumn po SELECT-cie mnie tylko interesuje czy można jakimś magicznym ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 2 Dołączył: 1.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie można tego zrobić jednym zapytaniem niestety:
1. Utwórz tablicę z polami w kolejności jaką sobie wymyśliłeś 2. Wykonaj zapytanie: INSERT INTO `tablica_z_dobra_kolejnoscia` SELECT `tutaj`, `zapodaj`, `kolumny`, `w_kolejnosci`, `takiej_jak_w`, `nowej_tablicy` FROM `tablica_z_nie_taka_jak_potrzeba_kolejnoscia`; 3. Usuń albo zmień nazwę starej tablicy, zmień nazwę tablicy z dobrą kolejnością. ALTER TABLE `nowa` RENAME `stara`; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie można tego zrobić jednym zapytaniem niestety @Harmider herezje głosisz, przecież manual wszystko wyjaśnia tutaj. Poprawne zapytanie by zmienić kolejność kolumn w tabeli może wyglądać tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"artega" wielkie dzięki
muszę przyznać (ze wstydem), że zanim napisałem tego posta z zapytaniem, przegadałem podana stronę przez ciebie ale nie wydedukowałem z treści tego opisu że przez dodanie "AFTER imie" można zmieniać kolejność wyświetlania kolumn w tabeli ![]() jest to efekt jaki daje korzystanie z takich wynalazków jak phpMyAdmin, gdzie (prawie)wszystkie modyfikacje atrybutów kolumn robi się za pomocą kliknięcia myszka, oczywiście nie negują tego bo jest to szybkie i wygodne rozwiązanie ale jak już trzeba wyjść poza PMA to człowiek się gubi ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 06:15 |