![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanie czy w phpmyadmin da się ustawić relacje jeden do wielu chodzi mi o to że np jedno pole w tabeli1 ma relację jeden do wielu w do tabeli2 i jeżeli chcę usunąć to pole to powinno mi wywalić błąd że jest powiązane i że najpierw trzeba usunąć rekordy z tej drugiej tabeli . I niestety nie mogę takiego celu osiągnąć bo za każdym razem mi usuwa te pole mimo że jest powiązane
znalazłem coś takiego ale po wpisaniu niby się wykonuje ale nie ma żadnej relacji
a mam pytanie co oznacza ten symbol ma być unikatowy czyli to może być dowolna wartość która nie występuje w bazie?? tabele wyglądają tak users id|user|haslo dzial id|id_user|pole1|pole2 udało się można to zrobić takim zapytaniem można też w phpmyadmin trzeba tylko pamiętać o tym że mechanizmem składowania ma być InnoDB i trzeba pozakładać indexy wcześniej mi to nie chciało działać ponieważ miałem zły mechanizm składowania
dzięki temu nie będę miał jakiś rekordów w bazie które pozostały po jakimś usuniętym użytkowniku i do niczego nie są potrzebne ![]() Ten post edytował kadlub 26.10.2011, 21:25:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W phpmyadmin wybierasz tabelę, wchodzisz w widok struktury i tam widać link "widok relacyjny".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to to wiedziałem ale tak jak napisałem wcześniej miałem zły mechanizm składowania
teraz wszystko elegancko śmiga |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 04:23 |