![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem początkujący w PHP. Może mi ktoś jasno wytłumaczyć jak działa dokładnie funkcja fetch_assoc () lub mysql_fetch_assoc ? Czytałem na php.net, ale nie rozumiem. Z góry dzięki Ten post edytował mr_Bart 15.11.2010, 12:29:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zwraca tablicę zawierającą pobrany wiersz, lub FALSE jeżeli nie ma więcej wierszy w wynik.
Użycie mysql_fetch_assoc() jest równoznaczne z wywołaniem mysql_fetch_array() podając jako drugi argument MYSQL_ASSOC. Zwraca jedynie tablicę asocjacyjną. Początkowo tak właśnie zachowywała się funkcja mysql_fetch_array(). Jeśli oprócz indeksowania asocjacyjnego potrzebujesz także numeryczne, użyj funkcji mysql_fetch_array(). Jeżeli dwie lub więcej kolumn wyniku ma te same nazwy, ostatnia kolumna będzie brana pod uwagę. Dostęp do innych kolumn o tej samej nazwie jest możliwy przy użyciu funkcji mysql_fetch_array(), która wprowadzi również indeksowanie numeryczne. Godne uwagi jest to, że użycie mysql_fetch_assoc() nie jest znacząco wolniejsze od użycia mysql_fetch_row(), a jest bardziej funkcjonalne. Teraz rozumiesz? Ten post edytował phpion 15.11.2010, 12:34:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 13 Dołączył: 15.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysqli_fetch_assoc() pobiera tablicę asocjacyjną, czyli nazwy kolumn tabeli Ten post edytował lDoran 16.11.2010, 08:08:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki panowie, rozumiem. Ten kod mi pomógł.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 05:25 |