![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie znaki pobrane z formularza w MySQL zapisuje mi poprawnie oprócz litery "ó". Najpierw myślałem, że przed wysłaniem do bazy tiny mce, którego używam robi taką encję, więc dodałem taki fragment:
Ale to nic nie pomaga. Dalej w MySQL siedzi & oacute; zamiast ó. W czym tkwi problem? Wszędzie jest UTF-8, a przecież ó mieści się w unicode. Strona również jest w UTF-8. System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci Statystyka Rekordów / Metoda porównywania napisów utf8_general_ci Metoda porównywania napisów w wierszu utf8_polish_ci |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Robi to tinymce i źle to sprawdziłeś. Mi normalnie zapisuje jak ó
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zrób sobie tuż przed zapytaniem
Kod var_dump($tresc); die(); I zobacz w źródle czy masz encje. Ten post edytował wookieb 9.12.2008, 12:48:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 8 Dołączył: 5.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj entity_encoding na "raw" i zobacz czy nadal masz encje
http://wiki.moxiecode.com/index.php/TinyMC...ration/entities http://wiki.moxiecode.com/index.php/TinyMC...entity_encoding -------------------- www.internetum.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki, za archeologię, ale mam bardzo podobny problem.
Sprawa dotyczy nowego Vbulletina 4.0 z CMSem. Jeżeli wpisuję komentarz do artykułu w CMSie, zjada mi "ó" oraz "Ó" i wszystkie znaki późniejsze. W bazie jest pusto. Z innymi polskimi literami nie ma problemu. Jak wpiszę taki zam komentarz nie poprzez formularz komentarzy, a przez forum, to wszystkie znaki przechodzą bez problemu. Tak samo, jak wklepię recznie w MySQLa. Gdzie szukać przyczyny? Przyznam, że jestem dość zielony i nie mam pojęcia co może być nie tak. Co jest takiego szczególnego w "ó"? Próbowałem zduplikować błąd w innej instalacji Vbulletina, ale nie mogę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.05.2025 - 09:17 |