![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam..
Mam problem ze stworzeniem zapytania SELECT (phpMyAdmin). Chodzi o to, że posiadam tabelę z miejscowościami: MIASTA id_miasta (PK) nazwa_miasta drugą tabelę z trasami: TRASY id_trasy (PK) start koniec oraz trzecią tabelę z miejscowościami pośrednimi na danej trasie: PRZEZ id_trasy (FK) miasto_posrednie W kolumnach "start" oraz "koniec" tabeli TRASY start=id_miasta oraz koniec=id_miasta. Analogicznie w kolumnie "miasto_posrednie" tabeli PRZEZ miasto_posrednie=id_miasta. Zależy mi na tym, aby miasta zawsze pobierać z jednej tabeli (MIASTA). I jak teraz wyświetlić tabelę z prawdziwymi nazwami miejscowości na danej trasie? Np. tak żeby otrzymać taki wynik: start: Łódź ____ koniec: Lublin ____ miasto_posrednie: Warszawa start: Łódź ____ koniec: Lublin ____ miasto_posrednie: Radom ____ miasto_posrednie: Puławy ... Albo chociaż żeby wyświetlić tylko dane z dwóch pierwszych tabel: nazwy miejscowości "start" i "koniec". Moje próby stworzenia takiego zapytania kończą się uzyskaniem nazwy tylko jednej miejscowości, a następną jest już numer id danego miasta. Jak zrozumiem ideę, to mam nadzieje, ze dalej sobie poradzę. Nie wiem, może źle zaprojektowałem bazę - jeśli ktoś byłby uprzejmy coś doradzić, będę wdzięczny. Pozdrawiam.. Ten post edytował pawelt 10.11.2011, 15:10:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:32 |