![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie zapytanie i cały czas wyskakuje mi błąd ze składnią? Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie on może być bbo już kombinowałem na różne strony:
Błąd dotyczy podzapytania. czas to termin połączenia w formacie datetime |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro dostajesz bład, to czy tak trudno ten błąd nam tu wkleic? Czy naprawdę trzeba pisać do Ciebie podanie z prośbą o podanie tego błędu?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz rację nospor
Napisałem, ze podaje mi błąd ze składnią dokładnie w okolicach ')),czas)' Ten post edytował jacusek 28.10.2010, 09:36:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pomyliły ci się nawiasy
Zobacz też jak poprawnie wygląda konstrukcja IF bo też ci sie pomylilo - chodzi też głównie o nawiasy Cytat Napisałem, ze podaje mi błąd ze składnią dokładnie w okolicach ')),czas)' Nie, wczesniej tego nie napisales. Napisales to dopiero teraz, po zlozeniu podania przeze mnie ![]()
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
szukam tego błędu i nie mogę go znaleźć. Kombinuję już z różnych stron i nie bardzo wiem jak dalej się do tego zabrać.
Opiszę swój sposób rozumowania, a może powiesz mi gdzie mogę robić błąd: funkcja if w podzapytaniu polega na: Jeżeli pierwsze wyrażenie - w moim przypadku
jest różne od zera i różne od null - a jest ![]() Więc jeżeli logicznie rozumuje to:
Gdzie w takim razie robię błąd? |
|
|
![]()
|
|
Już ci mowilem: masz blad w nawiasach a nie w logice.
Pozatym dla count jak podasz 0 to chyba policzy. Null nie bedzie liczony, wiec powinno byc
Nie wnikam już o co ci chodziło z tymi groub by 1 o order by 1.... Chyba nie dales dla pól nazw numerycznych? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc. Zdaje się, że na siłę próbowałem zamknąć date_format, a nie było widać takiej potrzeby. Group by 1 i order by 1 to aliasy które o dziwo automatycznie przypisują się do kolumn w mysql. Tak oczywiście kolumn nie nazywałem, a używam tego bo to wygodniejsze w zapytaniach na etapie prób.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Zdaje się, że na siłę próbowałem zamknąć date_format, a nie było widać takiej potrzeby Dlatego powiedziałem, byś zajrzał do manuala i zobaczył jak wygląda IF. Niestety mnie olałeś ![]() Cytat Group by 1 i order by 1 to aliasy które o dziwo automatycznie przypisują się do kolumn w mysql. A tego nie wiedziałem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
oj nie olałem, nie zwróciłem na to uwagi - fakt - czasami najtrudniej zauważyć własny błąd.
A co do group by i order to tak to działa w Oraclu ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:40 |