![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Padł mi dysk z baza danych (mySQL 4.1), na szczescie udalo mi sie odzyskac katalog "data" z zawartoscia, tzn. pliki bazy danych (w calosci, nie sa uszkodzone).
Ale pojawił sie problem, nie wiem w jaki sposob moge przywrocic te dane do dzialajacej bazy, samo kopiowanie plikow nie dziala. Utworzenie bazy recznie i kopiowanie tez. Dane są zakodowane w latin2. Aktualnie uzywam mySQL w wersji 5.0 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
mialem podobny problem gdy mialem katalog data z wersji 4.1 i nie moglem poprawnie skopiowac do 5.0
zainstaluj se jeszcze raz 4.1 i zrob import do sql, albo jakis dump.Potem importnij w 5.0 ps: mojemu kumplowi przezucil bez problemu z 4.1 do 5, ale u mnie nie i nie wiem czemu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowalem MySQL 4.1 tak jak zalecales, przekopiowalem pliki, wybralem baze, udalo sie. Kiedy robie SELECT'a, itp. dostaje:
Cytat #1016 - Can't open file: 'tabela1.ibd' (errno: 1) Dane sa w plikach: *.frm, *.myd, *.myi. Co zrobilem zle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze nie ma wszystkich plikow, lub nie moze odczytac (uprawnienia).
Ale ja bym na Twoim miejscu zrzucil te odzyskane dane do SQLa i potem przywrocil jeszcze raz. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(SongoQ @ 2005-12-28 11:35:18) Moze nie ma wszystkich plikow, lub nie moze odczytac (uprawnienia). Ale ja bym na Twoim miejscu zrzucil te odzyskane dane do SQLa i potem przywrocil jeszcze raz. jesli chodzi o pliki jest komplet, jestem pewien. Jak mam zrzucic dane do SQLa skoro nie moge ich nawet przywrocic do bazy? Obojetnie jaki dump, eksporter, wywola selecta, itp i po zabawie znowu pojawia sie w/w komunikat. Jesli ktos ma jakis pomysl jak te pliki zamienic na dzialajaca baze ( tabele ), czekam na rade. Ten post edytował one_eddie 28.12.2005, 17:26:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dane sa w plikach: *.frm, *.myd, *.myi. To sugeruje, ze tabele sa typu MyISAM, natomiast to: Cytat #1016 - Can't open file: 'tabela1.ibd' (errno: 1) jest proba odwolania sie do tabeli typu InnoDB (pliki .ibd sa tworzone wlasnie dla takich tabel)... cos tu chyba nie gra. Jakiego typu miales te tabele przed padem bazy ? |
|
|
![]()
|
|
Udalo mi sie czesciowo pozbyc problemu.
Okazalo sie ze tabela1 i tabela3 posiadaja tylko pliki frm, nie mialy zadnych danych, wiec MySQL nie utworzyl dla nich, chocby pustych plikow MYD (pliku indeksow MYI). Kiedy je usunałem te 2 pliki, baza ruszyła. Wprawdzie skrypty ktore korzystaja z tabel 1 i 3 sie wysypuja, ale reszta działa. Nie wiem dlaczego MySQL szuka domyślnie plików ibd? Skoro wcześniej ich nie potrzebował. Pojawił się nowy problem: w jaki sposób odzyskać, podejrzeć strukture tabeli z pliki FRM. Mozna podejrzec plik i na koncu sa teksty, nazwy kolumn (poszczegolnych) pol. Gorzej jest z ich parametrami. Nie znam struktury pliku FRM. Watpie by ktos ją udzieś umiescił. A moze jest jakas opcja, ktora wyłącza domyślne szukanie baz Inno DB? Poki co przeinstaluje MySQl'a i wyłącze obsługe baz InnoDB bo jesli dobrze pamietam w instalatorze (programie konfiguracyjnym) byla taka opcja. Czekam na wasze sugestie, wasza pomoc. // edit: Ustawilem default storage na myisam Ustawilem parametr skip-innodb Nie pomogło. Zaczal prosic o plik MYI i MYD. Wkurzylem sie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) zamienilem nazwy 2 pierwszych lepszych plikow na tabela1.MYI i ...MYD wrzucilem do folderu bazy...dziala. Teraz bez problemu moge sobie odczytac strukture tabel. Wyczyscilem te tabele i moge sobie spokojnie do nich dodawac poprawne dane (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Problem rozwiazany :0 Dziekuje za pomoc. Ten post edytował one_eddie 29.12.2005, 19:49:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:18 |