![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
System: Slackware 10.2 php: 4.4.0 (instalacja PODCZAS instalacji systemu) MySQL: 5.0 (instalacja PO instalacji systemu) Apache: 1.3.x (instalacja PODCZAS instalacji systemu) Problem; Podczas instalacji drupala wyskakuje mi blad informujacy ze moje php nie wspoldziana z mysql. Innymi slowy podczas configuracji nie zostalo uzyte --with-mysql=/path/ . php nie instalowalem osobno. Bylo juz po instalacji systemu. Moim zdaniem rozszezenie odpowiadajace za obsluge mysql przez php jest poniewaz; 1. W katalogu /usr/lib/php/extensions jest mysql.so 2. Przedstawiam fragment mojego /etc/apache/php.ini Kod ; Load the MySQL module by default. Comment this out if you don't use MySQL. extension=mysql.so W katalogu /usr/include/php/ext nie znalazlem katalogu zwiazanego nazwa z mysql. Jest za to pgsql. Jest to jedyne co moze wskazywac na fakt iz moje php nie gra z mysql. Chce dodac ze nie tylko Drupal ale i phpMyAdmin zwraca mi ten sam komunikat o bledzie. Na koniec powiem ze to moj pierwszy dzien z linuksem. Pozdro all. Kwasny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No mi się raczej wydaje że powinieneś instalnąć:
Mysql optem php z zmienną --with-mysql a na końcu ustawić w apachu obsluge php Także instalująć napierw php z jakiej okazji ma Ci zaimplementować mysql skoro go jeszcze nie masz w systemie Ten post edytował JOHNY 11.05.2006, 09:53:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie nie. mialem mysql zainstalowany podczas instalacji systemu. tylko ze go zmienilem na 5.0. myslisz ze powinienm przekonfigurowac od nowa php?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No radziłbym spróbować bo nie wiadomo co się podziało przy rebuild na nową wersje
|
|
|
![]()
|
|
no to lipa configuruje za pomoca
Kod ./configure --with-mysql=/usr/local/mysql/ --with-apache=/usr/include/apache/ --with-zlib-dir=/usr/include/ I teraz tak. jak jest configure z apache to mi mowi ze nie ma pliku httpd.h w katalogu a jest. z mysql mowi ze jest problem i tyle. jedyne co przechodzi to zlib. wiec o co biega? i gdzie jest ten config.log? Ten post edytował kwasny 11.05.2006, 16:19:18 |
|
|
![]()
|
|
Jednak najpierw komilacja MYSQL a potem APACHE z php
![]() Może to coś pomoże http://www.linuxhelp.net/guides/lamp/ http://www.vivaolinux.com.br/dicas/verDica.php?codigo=297 Ten post edytował JOHNY 12.05.2006, 08:02:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:52 |