![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Proszę o pomoc w skonstruowaniu zapytania. Mam dwie tabele: tab1, tab2. tab1: Kod id| opis --+-------- 1 | aa 2 | bb 3 | cc tab2: Kod id|id_tab1| nazwa --+-------+-------- 1 | 1 | eee 2 | 3 | fff 3 | 3 | ggg 4 | 3 | hhh 5 | 1 | iii 6 | 1 | jjj 8 | 3 | kkk Chcę uzyskać takie zestawienie: Kod opis | nazwa -----+------- aa | jjj bb | NULL cc | kkk czyli, listing wszystkich rekordów z tabeli tab1, uzupełniony o pole `nazwa` z tabeli tab2. Pole `nazwa` ma być pobrane dla rekordu o maksymalnym id. To pewnie banalnie proste a ja mam jakiś zator myślowy - zdarza się co jakiś czas (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuję za pomoc. Ten post edytował bostaf 25.05.2010, 09:40:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Człowieku TEMAT
Człowieku z kursu uciekł? Człowieku http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html Człowieku google -> mysql kurs |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Człowieku TEMAT Już jest (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Człowieku z kursu uciekł? Człowieku http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html Człowieku google -> mysql kurs Taaaaa. Mam najnowszego manuala na kompie, z google też umiem korzystać. Zanim napisałem prośbę o pomoc, to zrobiłem kilkadziesiąt prób, kombinując na wszystkie strony z JOIN (lefty, righty, outery, straighty, innery, crossy, ...) i zagnieżdżonymi zapytaniami. Nie udało mi się (rzadko mi się nie udaje, nie pamiętam kiedy ostatnio mi się nie udało), dlatego podejrzewam, że próbuje przekombinować i nie widzę prostego rozwiązania, które mam pod nosem. Mógłbym odpocząć i jutro się za to zabrać, ale może szybciej będzie w ten sposób (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował bostaf 25.05.2010, 09:46:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
To może pokaż jak kombinowałeś, bo to akurat jest najprostszy z możliwych JOINów.
|
|
|
![]()
|
|
Omg, to rzeczywiście była prościzna.
Jak zwykle, w gąszczu prób, pogubiłem elementy składni (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:28 |