![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałem skorzystać z szyfrowania danych w bazie za pomocą funkcji encode oraz decode. Wszystko ładnie się zachowuje, dopóki nie doszedłem do momentu wybierania określonych rekordów z bazy, przykładowo:
Problem polega na tym, iż powyższe zapytanie jest czułe na wielkość liter. Ma może ktoś pomysł, jak zadać to zapytanie, aby wyszukało rekordy bez względu na wielkość liter? Próbowałem z użyciem "LOWER" "UPPER" ale nie osiągnąłem nic. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pytanie pomocnicze dla Ciebie: A bez decode to like działa ci bez uwzględniania wielkosci liter?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, bez decode, obojętnie czy użyje wielkich czy małych liter, otrzymuje ten sam zestaw rekordów. Po użyciu decode wyniki są odpowiednie dla wielkich i odpowiednie dla małych liter.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj
Kod SELECT * FROM test1 WHERE DECODE(pole2,'tajniackie_haslo') LIKE '%$shi%' COLLATE utf8_polish_ci; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.06.2025 - 05:46 |