![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest taki (od razu mówię nie do celów komercyjnych
![]() 1. Stworzyłem bazę danych "produkty". 2. Chcę w niej umieśćić tabele: kategorie, wzory, zestawy, ceny. 3. Jak uważacie, że powinna wyglądać ta baza, jeżeli założenie jest takie że odwiedzający może najpierw obejrzeć kategorie , potem w zależności od wybranej kategorii pokażą mu się wzory lub zestawy(złożone z elementów o tym samym wzorze, ale z różnych kategorii) wraz z odpowiadającymi im cenami? Pytam, bo zależy mi na szybkości działania, a mój sposób: jedna duuuża tabela (nie śmiejcie się) działa dosyć wolno i myślę że uda wam się zaproponowac mi dużo szybsze rozwiązanie, co z kolei stanie się dla mnie bodźcem do dalszej pracy nad samym sobą ![]() -------------------- Jo hmm....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
hmm
Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby coś takiego? ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O dokładnie o coś takiego mi chodziło!!!
Wielkie dzięki!!! Jak będę czegoś jeszcze potrzebował to dam znać (bo widzę, że warto)! -------------------- Jo hmm....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Zauważyłem bardzociekawy wątek dla mnie. Też mam mały problemik ze schematem encyjno-relacyjnym. Prosze o pomoc i uzupełnienie brakujących związków, sa na czerwono. Korzystam z MS Visio, ale mnie at apliakcja denerwuje. DeyV - w czym robisz takie piękne schematy? i czy można w tym programie także oddzielnie zrobić schemat tabel w bazie i typó danych poszczególnych pól? oto mój schemat http://www.toya.net.pl/~grupaie2/schemat2.gif DZIKI ZA POMOC. Prosze pamiętać, że kategorie są u mnie w programie jako drzewo. czyli każda kategoria i podkategooria ma unikalny ID i np: 1 to monitory lcd 2 to monitory lcd 17'' 3 to monitory lcd 17'' czarne czyli coś co należy do 3 należy też do 2 i 1 ![]() ![]() Nie wiem jak to pchnąć dalej. Widzicie strukture tabeli kategorie, na jej podstawie tworze drzewko w sesji w php. Obecnie struktura tabeli kategorie i drzewko dają mi nieskończoną liczbe kategorii i podkategorii. Ten post edytował herbatniczek 17.11.2004, 14:19:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
deZign for databases 3.xx z ustawionymi file ->display preferences -> indicators -> na version 3
from http://www.datanamic.com/ @herbatniczek: zaglądam na forum wtedy gdy mam na to ochotę, i odpisuję na te posty na które mam chęć. Pisanie do mnie PW w celu zachecenia mnie do odpowiedzi zazwyczaj daje efekt dokładnie odwrotny... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, link sie przyda napewno! Ps. czy importowałeś całe bazy z mysql? Nie działa mi to. Port mam ustawiony 3308, chyba tak powinno być? mam krasnala najnowszego. I zauważyłem coś ciekawego. Mnie uczono notacji Martina, w której, jeśli coś jest wymagane dopisuje się jeszcze jedną kreskę, nie zawsze, ale na tej zasadzie co na obrazku który zrobilem i tak np
klient -||----------zero lub więcej zamówień, przy kliencie są dwie kreski. DeZign nie pozwala na to. Jaka to notacjja? @DeyV: no sorki nie wiedziałem, osobiscie odpowiadam na pw. pw było po to, bo czekam pilnie na odpowiedz, bo nie moge ruszyc dalej, jak tego nie zrobie. juz nie bedzie pw. :roll2: Ten post edytował herbatniczek 17.11.2004, 17:07:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:40 |