![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki skrypt który pobiera z bazy danych listę zalogowanych użytkowników i wyświetla ich w kolejności alfabetycznej. Moje pytanie brzmi: czy da się wynik tego zapytania SELECT wyświetlać w takiej kolejności by najpierw wyświetlał userów o randze admin, następnie premium a na koniec member? Drugorzędnie wyniki byłby sortowane alfabetycznie. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ddiceman: Dzięki, o tego typu wskazówkę mi chodziło - nieznałem tej struktury z IF'ami, teraz już sobie sam poradzę i dostosuje to do swojego kodu. Mam jeszcze tylko pytanie czy w IF'ie (np. IF rank='Admin') mogę używać tablic?
JoShiMa: gdybym tak mógł zrobić to by nie było problemu, ale ważna jest także kolejność tego grupowania, a nie samo grupowanie. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JoShiMa: gdybym tak mógł zrobić to by nie było problemu, ale ważna jest także kolejność tego grupowania, a nie samo grupowanie. Po pierwsze to nie grupowanie tylko sortowanie. Po drugie właśnie odpowiednio ustawiając pola w sekcji ORDER BY decydujesz o kolejności sortowania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze to nie grupowanie tylko sortowanie. Po drugie właśnie odpowiednio ustawiając pola w sekcji ORDER BY decydujesz o kolejności sortowania. Tak, ale zastanów się. Po Twojemu sortowanie po rangach też by się odbywało alfabetycznie. I zamiast dostać wynik: admin -> premium -> member dostałbym admin -> member -> premium. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
Tak, ale zastanów się. Po Twojemu sortowanie po rangach też by się odbywało alfabetycznie. To zależy jak masz zaimplementowane rangi w tabeli. Na ogół robi się to tak, że poza nazwą rangi jest jeszcze id rangi, które pozwala właśnie w odpowiedni sposób, bez rzeźbienia sortować. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Skie: dlatego JoShiMa podal dwa kryteria sortowania. najpierw sortujesz wedlug waznosci rangi, a potem wedlug alfebetycznej nazwy grupy. i to chyba najlatwiejsze, po cholere sie meczyc z jakimis IFami. przeciez to proste sortowanie. nawet jesli masz dwie tabele:
-------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:05 |