![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 2 Dołączył: 10.07.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam,
mam tagi np. -tag1 -coś tam 2 -test 3 I chcę znaleźć artykuł, który posiada najwięcej danych tagów (np. artykuł , który ma wszystkie tagi wyżej wymienione jest pierwszy) Jak to osiągnąć najskuteczniej? -------------------- aerobiczna 6 Weidera - forum o zdrowiu - firmy zajmujące się reklamą z całej Polski - dodaj swój wpis za darmo!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Lepszy przykład niż wykład, dlatego postaram się moją koncepcję opisać na przykładzie:
Mamy 3 artykuły, ich identyfikatory to 1, 2 oraz 3. Mamy 3 tagi, 'koń', 'słoń', 'mysz' Tagi mają swoje identyfikatory: 1: 'koń' 2: 'słoń' 3: 'mysz' Artykuł o id:1 ma przypisane dwa tagi, 'koń' oraz 'słoń' Tabela 'tag_by_art' wygląda mniej więcej tak: id: identyfikator tagu art: lista identyfikatorów artykułów.. I teraz gdy klient wpisze frazę: "był sobie koń" To wyszukanie pasujących artykułów w bazie jest bardzo proste: 1. Dzielimy frazę na słowa 2. Szukamy identyfikatów dla każego taga (słowa) 3. Szukamy w tabeli tag_by_art listy artykułów odpowiadających identyfiatorowi taga (słowa) I to wszystko, obyło się bez nadmiarowości danych, bez pełnego przeszukiwania bazy (full_text_search) Łatwo, szybko i przyjemnie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 2 Dołączył: 10.07.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nieźle ale jak wygląda struktura w przypadku gdy chcemy do jednego tagu dodać więcej artykułów (id)
Wstawiamy je w kolumnie art i odzielamy jakimś separatorem np. ; a potem robimy explode? -------------------- aerobiczna 6 Weidera - forum o zdrowiu - firmy zajmujące się reklamą z całej Polski - dodaj swój wpis za darmo!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A ja mam inny pomysł ciut. Do bazy zapisujesz dla danego artykułu tagi sobie jako osobna kolumna. Nakładasz na nią index Fulltext. W zapytaniu dajesz MATCH ... AGAINST.... IN BOOLEAN MODE i robisz sortowanie po wyniku jaki daje. Boolean mode daje to, że jeśli wyraz istnieje - oznaczy jako true, jeśli nie to da false i nie będzie ważne czy wyraz trafił się raz czy sto w tagach
![]() ![]() ![]() Oczywiście jest to jedenz pomysłów, który odrzucił wNogachSpisz, ale przeszukiwanie tagów przy jego użyciu powinno być szybkie, gdyż mamy ograniczoną do tagów jedynie treść indeksowaną, a nie długie teksty. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
A ja mam inny pomysł ciut. Do bazy zapisujesz dla danego artykułu tagi sobie jako osobna kolumna. Całe tagi? A nadmiarowość danych? Baza będzie wielokrotnie większa niż mogła by być.. Nie wspomne o tym, że optymalność takich zapytań pozostawia (delikatnie rzecz ujmując) dużo do życzenia.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Problemem pomysłu wNogachSpis jest aktualizacja danych. W przypadku edycji musisz bowiem pobrać wiersze tagów gdzie ów artykuł jest i w razie czego go z nich usunąć i ewentualnie dodać do innych, uprzednio sprawdziwszy, czy taki tag już nie istnieje. Całość więc wygląda tak:
Pobierz wszystkoie wiersze tagów powiązane z artykułem. Sprawdź czy obecnie wpisane się pokrywają. Jeśli w nowych jakiś jest inny to znajdź czy jest w bazie ten tag i dodaj artykuł do niego. Jeśli w starych tagach jest jakiś, którego nie ma w nowych to usuń artykuł ze starych. W efekcie rozwiązanie to ma sens jedynie dla baz gdzie retencja tagów nie jest duża, bo może dojść do sytuacj, że większość operacji to będzie aktualizacja struktury tagów. A to Ci zarźnie maszynę bo całe działania masz rozbite zarówno na php jak i bazę. Wyszukiwanie identycznie, tylko że tu zamiast insert-update masz same selecty. Musisz przemyśleć co będzie wydajniejsze. A co do sytuacji gdy masz kolumnę tagi: "tagA, tagB, tagC" to owszem, masz nadmiarowość, ale czasem taka jest lepsza w ostatecznym rozrachunku niż optymalizacja na siłę by baza nie miała redundantnych danych i cudowanie choćby z tabelami łączącymi. Możesz wylać dziecko z kąpielą i dopiero wtedy bazę zajedziesz niesamowicie. Sam powiedz... Dla forum mam za każdym zapytaniem liczyć ile postów ma użytkownik czy lepiej tę liczbę zapisać w jego profilu? A tu mamy podobny przypadek. I tak - rozumiem Twoje podejście i rozumiem, że jest lepsze niż niektóre pomysły "optymalizatorów" ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
- Ile będzie tagów?
- Ile będzie artykułów? - Jak dużo będzie zapytań select? - Jak dużo będzie zapytań insert? Bez tych informacji nie da się zaprojektować optymalnej bazy. Twój pomysł osiągnie maksimum wydajności w zupełnie innych warunkach niż mój. Proponuję przerwać dyskusję dopóki nie zostaną udzielone odpowiedzi na powyższe pytania. Uważam że bez tego dyskuja nie będzie merytoryczna. |
|
|
![]()
|
|
I ja tak uważam
![]() Zawsze można też robić tabelę złączeniową z tagami i jechać na GROUP BY ![]() Ale najpierw niech autor odpowie na pytania, bo inaczej zacznie nam się teoretyczna dyskusja o wyższości jednych świąt nad drugimi ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Cytat - Ile będzie tagów? - Ile będzie artykułów? - Jak dużo będzie zapytań select? - Jak dużo będzie zapytań insert? -Artykułów będzie sporo a tagów jeszcze więcej (do jednego artykułu 2-15 tagów) -Zapytań select będzie więcej niż insert -Będzie cache także różnice wydajnościowe już mnie nie interesują byle to wygodnie zrobić W ostateczności zrobię starą metodą full text bo tak jak już wspomniałem będzie cache na długi okres czasu więc nawet na komórce by to poszło ![]() LIKE ... OR ... OR... 2) Mam jeszcze drugie pytanie skoro zeszliśmy na drogę optymalizacji. Jeśli moim identyfikatorem nie jest id (np. "5") newsa a jego link (np. "tytul-newsa-jakis") to z czym to się wiąże, jakie są minusy? Plusy to na pewno seo friendly a minusy? -------------------- aerobiczna 6 Weidera - forum o zdrowiu - firmy zajmujące się reklamą z całej Polski - dodaj swój wpis za darmo!
|
|
|
![]()
|
|
"Sporo" to pojęcie bardzo nieprecyzyjne. Tysiące? Setki tysięcy?? Miliony?
![]() To, że SELECT będzie więcej niż INSERT to wiadomo... Chodzi bardziej o częstotliwość na jednostkę czasu. Ile przewidujesz SELECT a ile INSERT na dajmy na to minutę ![]() I tu się mylisz. Częste INSERT lub UPDATE powodują częstszą wymianę danych w cache'u by był aktualny, więc mówienie takich rzeczy stoi na pograniczu nieświadomości i herezji ![]() Jakie są minusy tytul-artykulu zamiast jego id? Wydajność choćby. W przypadku używania id, musisz dodatkowo uzyć routera, który rozpozna prawidłowy artykuł. Zwłaszcza jeśli masz doczynienia z polskimi znakami, które htaccess z racji działania na latin-1 źle zinterpretuje, nie wspominając już o tym, że wyszukiwanie w bazie po stringu jest bardziej czasochłonne niż po integer. Nawet jeśli oba byłyby kluczami typu primary. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
a jak byś zrobił szukanie artykułów po tym co mają w treści (a to pole tekstowe dosyć długie powiedzmy średnio 2000 znaków) ?
Kryterium szukania like dla kolumny tresc_artykulu to dobre rozwiązanie i czy idzie zajechać serwer mając np. 10.000 odwiedzin dziennie? Jak to zoptymalizować oprócz długiego cache? -------------------- aerobiczna 6 Weidera - forum o zdrowiu - firmy zajmujące się reklamą z całej Polski - dodaj swój wpis za darmo!
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli miła by być CAŁA treść artykułu do sprawdzania to zastanawiałbym się najbardziej nad MATCH AGAINST, ponieważ jest to zaimplementowane w bazie, a każdy inny, kombinowany sposób, wiązałby się już z samodzielnym pisaniem ewentualnego rozwiązania i dokompilowywania do binarki, co raczej nie wchodzi w Twoim wypadku w grę. Niestety nie ma w takim wypadku dobrego rozwiązania, ponieważ LIKE nie korzysta z indeksów i rżnie bazę aż żal patrzeć, a z kolei MATCH AGAINST ma swoje "wydajnościowe" kruczki, które sprawiają, że nie można mu w pełni ufać jeśli chodzi o trafność. Jednocześnie ten drugi najmniej obciąży silnik, więc ostatecznie uważam, że konieczne jest... użycie obu w kolejności MATCH AGAINST -> LIKE w określonych sytuacjach, by nie wpaść w pułapkę złego wyniku.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
powiedzmy, że mam strukturę bazy taką:
ARTYKUŁY: ID | TRESC_ARTYKULU NEWSY: ID | TRESC_NEWSA I chciałbym aby wyszukał z treści artykułu i treści newsa twoim sposobem to jak to mam zrobić łącząc dodatkowo like? -------------------- aerobiczna 6 Weidera - forum o zdrowiu - firmy zajmujące się reklamą z całej Polski - dodaj swój wpis za darmo!
|
|
|
![]()
|
|
Jao że są to dwie osobne tabele, to MATCH AGAINST będzie użyty w obu jednocześnie. Tutaj wejdzie w grę UNION. Dodatkowo będziesz musiał sprawdzać czy wyrazy podane przez usera trafiają w przestrzeń akceptowalną przez MATCH AGAINST, a więc czy mają określoną liczbę znaków w wyrazie i czy w wyniku coś dostajemy. od tego będzie zależało jak "załatamy" wyniki. W najmniej korzystnym przypadku, po zrobieniu MATCHa, będziemy robili LIKE dla każdego wyrazu z osobna i po stronie php montować wyniki, co niestety wydajne nie będzie za żadne skarby świata...
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:13 |