![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tej pory robiłem skrypty działające tylko na bazie mysql. Nigdy nie miałem potrzeby korzystania z innej bazy.
Chciałbym zrobić skrypt który dało by radę oprzeć albo na mysql albo na sqlite (do wybory przez użytkownika w procesie instalacji skryptu). W związku z tym mam kilka pytań. 1. Czy do tego warto użyć PDO ? Mam to opisane w książce PHP I MySQL vad. prof. wyd. III. Czy może jest już niezalecane ? 2. Jak bardzo różnią się zapytania w sqlite i mysql ? Może jest tak, że zapytania z mysql mogę wkleić bezpośrednio do sqlite (bez potrzeby używania PDO) 3. Czy wy programiści "nadbudowujecie klasę mysqli ? tzn. czy robicie coś w tym stylu:
Czy działacie bezpośrednio na mysqli ? Myślę o tym, żeby zrobić klasę abstrakcyjną o nazwie driver z metodami query, num getRows itp. i dziedziczyć od niej klasy typu mysqlDriver, sqliteDriver itd. 4. Może napiszecie mi jakieś wskazówki, które mogą mi się przydać ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:17 |