![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uczę się podstaw baz danych. Mam za zadanie modelowanie projektu w mysql workbench. Mam jedno pytanie, na które nie mogę sobie odpowiedzieć. Załóżmy mamy: Kod CREATE TABLE customers ( customer_id INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, customer_name VARCHAR(100) ); CREATE TABLE orders ( order_id INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, customer_id INT, amount DOUBLE, FOREIGN KEY (customer_id) REFERENCES customers(customer_id) ); Dwie tabele, które są połączone relacją. Żeby wyciągnąć dane piszę zapytanie: Kod SELECT * FROM customers JOIN orders WHERE customers.customre_id = orders.customer_id; Działa. A teraz robię to samo zapytanie na tabelach, które nie mają relacji. Kod CREATE TABLE customers ( customer_id INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, customer_name VARCHAR(100) ); CREATE TABLE orders ( order_id INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, customer_id INT, amount DOUBLE ); I zapytanie też pokazuje ten sam wynik. Moje pytanie po co tak właściwie są te ralacje? Żeby skrypt szybciej zadziałał? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:21 |