![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem. Posiadam w bazie tabele kupony i tabele spotkania. W tabeli spotkania są mecze które doda admin patrz niżej
(IMG:http://iv.pl/images/10605711258667362632.jpg) W tabeli kupony są mecze które dodał user patrz niżej (IMG:http://iv.pl/images/54207769933242796016.jpg) Problem polega na tym że nie wiem jak mam stworzyć tą tabele kupony ponieważ maksymalnie można dodać 12 spotkań a nie chce żeby w tabeli pod jednym id było zdarzenie1 typ1 zdarzenie2 typ2 i tak dalej. Nie da się jakoś połączyć tego że np pod jednym id będzie kilka zdarzeń ? Przerobiłem troche zdjęcie żeby pokazać mniej więcej o co mi chodzi (IMG:http://www.iv.pl/images/68369703214515545209.jpg) |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
A może dodałbyś login lub unikalny nr. usera, wtedy pod jednym hasłem, mógłbyś mieć podporządkowane te 12 typów. Wtedy po prostu nie dajesz autoinkrementacji. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, o co Ci chodzi. A dodatkowo pole z id_spotkania, z tabeli spotkań, masz wtedy połączenie.
Ten post edytował Andrzej.W. 26.04.2013, 14:37:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy cie dobrze zrozumialem.. ale nie mozesz poprostu dac tabele [id] [id zdarzenia] i tak dalej ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
może trochę się źle wyraziłem nie wiem jak mam stworzyć od nowa tabele kupony żeby było dobrze. Chce do niej zapisywać spotkania które wybrał user jako kupon wraz z typem.
teraz tak przerobił bym tabele kupony dodał do niej unikalne id_kuponu a je generował podczas odbierania typów. Dodatkowo stworzył tabele id_kupony gdzie umieszczone były by dane takie jak id kuponu przez kogo stworzony i data. Teraz pytanie czy to ma sens? mam jeszcze pytanie bo nie wiem jak mam wrzucać te dane do tych tabel gdyż odbieram je w formie tablicy. Co gdy zapytanie będzie puste? kazde zdarzenie zawiera id spotkania
Sprawdzałem czy dane zdarzenie nie jest puste i tak od grupy 0 do 11 i coraz mniej aż zostanie sama grupa 0 lecz to naprawdę dużo kodu więc nie wkleiłem całego nie wiem czy tak jest właściwie
Ten post edytował nikestylex7 26.04.2013, 15:05:14 |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
teraz tak przerobił bym tabele kupony dodał do niej unikalne id_kuponu a je generował podczas odbierania typów. Dodatkowo stworzył tabele id_kupony gdzie umieszczone były by dane takie jak id kuponu przez kogo stworzony i data. Teraz pytanie czy to ma sens? wg. mnie to już jakiś krok w kierunku porządku w tych tabelach. W ten sposób możesz generować historię usera, id-kuponu, załatwia Ci sprawę pierwszego pytania,masz jeden numer i kilka zdarzeń. Data przyda się do chronologii zdarzeń. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a co do tej ilości zapytań, wydaje mi się, że to możnaby zrobić jedno zapytanie i przepuścić przez pętlę. Kod for($i=0;$<=$ilość_zdarzeń, $i++) { return "INSERT INTO kupony(zdarzenie,typ,stawka,dataczas, id_user) VALUES ('$zdarzenie[$i]', '$typ[$i]','$stawka[$i]','$data[$i]','$id_user[$i]')"; } Coś na kształt tego, za każdą pętlą, będzie nadawane $i, począwszy od zera $_POST przesyła dane w postaci tablicy, przez co pierwsza dana ma postać zdarzenie[0]. Napisałem to z palca, więc mogą być błędy. Chodziło o ideę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Andrzej.W. 26.04.2013, 15:53:33 |
|
|
![]()
|
|
Mógłbyś przerobić mi moje zapytanie ? aktualnie mam dużo kodu przydałaby się pętla
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:53 |