![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
z góry uprzedzam: nie chodzi o DISTINCT, chcę coś zupełnie odwrotnego ![]() Mam w tabeli pola id i wartosc. Wiem, że w wartości mogą zdarzać się duplikaty. Chciałbym pobrać pogrupowane id względem duplikatu wartości tzn. np: A - 5,7,8,9 B - 1,2 C - 6,3,4 Co należałoby czytać jako: id mające wartosc A to 5, 7, 8 i 9 itd. Problem w tym, że pole wartosc nie jest jawne - nie znam tak naprawdę jego wartości, więc nie mogę nic umieścić w WHERE. Najprościej mówiąc, chodzi więc o wyszukanie duplikatów. Myślałem o czymś takim: Kod SELECT * FROM tabela WHERE wartosc IN (SELECT wartosc FROM tabela) GROUP BY wartosc ale mam dziwne przekonanie, że chyba źle kombinuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HAVING.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zaraz po napisaniu tematu znalazłem coś takiego na forum mysql, właśnie having
![]() Mimo to oczywiście dzięki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |