![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sytuacja wygląda następująco, zapisuje checboxy w następujący sposob (wynik to liczby ktore sa identyfikatorami i sa wyodrebnione z nazwy checkboxa)
wczytanie w petli checkboxow:
zapis ich:
teraz pobieram dane z bazy i mam do dyspozycji tablice z ich numerami np "11,14,25,..." w zmiennej $show['wartosci'] i pytanie, jak spowrotem pooznaczac te checkboxy ktore byly zaznaczone ? (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) dajmy na to ze je spwrotem exploduje i co dalej? :/
jesli to cos da to screenshoty tabel : (IMG:http://img713.imageshack.us/img713/20/capture20100202223405e.jpg) (IMG:http://img524.imageshack.us/img524/4554/capture20100202223417.jpg) Ten post edytował lnn 2.02.2010, 22:54:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak: O ja pierd***
Wiesz że można jednym zapytaniem pobrać wszystkie rekordy i zrobić 2 pętle while z warunkiem zamiast 2 razy pytać bazę (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Jeżeli już tak zapisujesz zaznaczone checkboxy to niech to wygląda tak ,2,3,4,5, bo później będziesz miał problem z przeszukiwaniem kto zaznaczył jaki checkbox. Znasz taką funkcję jak explode a wiesz że implode ( join ) są jego przeciwnościami więc twoje pętle
można zastąpic Ten preg_match to też lekka przesada. I zamiast wyświetlać w taki sposób
daj [php]<input type="checkbox" name="chk['.$wartosc[id] .'">[php] Jak wyświetlisz sobie print_r( $_POST ) to zobaczysz że tylko zaznaczone checkboxy przeszły i sprawdzanie będzie zbędne. Wtedy join jak najbardziej Ci się przyda. A co do sprawdzania które były checkboxy zaznaczone to możesz zrobić sobie tak - pobierasz wszystkie wartosci id - robisz explode po przecinku - przy wyświetlaniu checkboxów sprawdzasz czy dane id znajduje się w tablicy którą wcześniej stworzyłeś in_array i jeżeli jest to zaznaczasz. Troche pomieszałem no ale myśle że dasz radę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak: O ja pierd*** Wiesz że można jednym zapytaniem pobrać wszystkie rekordy i zrobić 2 pętle while z warunkiem zamiast 2 razy pytać bazę (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) w jaki sposob?? niezly hardkor ten tutorial co napisales ;| nie wiem czy nie zrezygnowac z edycji tego.. no nic bede probowal :/ :/ ale chyba na dzis to juz za ciezkie na moj mozg :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybacz też już trochę zmęczony jestem.
|
|
|
![]()
|
|
mam tak i mi pokazuje tylko parzyste ? ;/
dziwna sprawa :| wykonuje mi sie ta petla ktora jako pierwsza wpisze :| Ten post edytował lnn 3.02.2010, 00:08:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 29 Dołączył: 20.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz błąd w 11 linii(powinno być $B a nie $A)(IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Masz błąd w 11 linii(powinno być $B a nie $A) (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) probowalem na wszystkie sposoby, nawet to co Ty mowisz ze jest jako blad jak zmienilem (bo tez to zauwazylem) to nie wykonuje mi sie ta petla |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 29 Dołączył: 20.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A coś w tym stylu działa? PS. Druga pętla nie działała, bo pierwsza pętla wykorzystała już wszystko, co zwróciło mysql_query. mysql_fetch_array() Returns an array of strings that corresponds to the fetched row, or FALSE if there are no more rows. Ten post edytował Szeszek1992 3.02.2010, 12:55:52 |
|
|
![]()
|
|
@Inn przepraszam wprowadziłem Cię w błąd rzeczywiście nie da się tych 2 pętli zrobić z jednego mysql_query
wczoraj wydawało mi się że tak robiłem w skrypcie ale okazało się ze miałem jedno zapytanie ale 2 razy mysql_query użyłem przed pętlą. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:59 |