![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto fragment kodu który sprawdza m.in czy w bazie nie istnieje rekord z podana nazwa, loginem badz mailem. gdy wpisze nazwe która istnieje t owyskakuje odpowiednia informacja, gdy wpisze nazwe która nie istnieje to przechodzi dalej do sprawdzania maila i loginu i tu jest problem bo cokolwiek bym nie wpisał to wyskakuje ze juz istnieje, gdzie jest błąd?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. literówka nazawa = '$nazwa', nazwa = '$nazwa'
2. może najpierw sprawdzaj czy podano wszystkie dane a dopiero potem zapytania do sql? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zauwazyłem tej literówki - poprawiona, aczkolwiek nadal jest cos nie tak bo teraz o kazda nazwe jakabym nie wpisał to czepia sie ze istnieje w bazie a faktycznie jej nie ma...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 13 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A zadeklarowałeś w ogóle zmienne $nazwa, $email, $login ? jeśli tak - to pokaż jak.
|
|
|
![]()
|
|
Naturalnie.
z pliku form.html dane przez formularz leca do pliku zamowienie.php. To co dawałem wczesniej to zawartosc pliku sprawdzanie_formularza.php form.html
zamowienie.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 13 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może spróbuj tak:
Błąd prawdopodobnie był w tym, że zmienna $szukaj zawsze będzie pusta jeżeli przypisujesz jej wartości z bazy, musisz podać nazwę komórki np. $szukaj['nazwa']; , no chyba, że sprawdzasz ilość elementów - w tym przypadku powinno działać. Ten post edytował vifus 13.04.2012, 22:45:51 |
|
|
![]()
|
|
Podałeś jeden bład niezaleznie od 3 wariantów co mnie nie zadowala, no ale cały czas szukałem i wreszcie mam rozwiazanie.
Napotkałem kolejny problem, mam taka walidacje pola w formularzu: Jak do tego dodać by to pole nie przyjmowało spacji? Chodzi o to ze to pole moze zawierać wyłacznie 1 wyraz a zdarzaja sie takie przypadki które wpisują mi tam 2 a nawet 3 wyrazy oddzielone spacja przez co skrypt mi sie wykłada. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:20 |