![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanie mam taki plik konfiguracyjny w którym mogę się połączyć z bazą mysql i tak się zastanawiam czy można zrobić coś takiego logowania w sesji że tam gdzie wpisuje użytkownika i hasło do połączenia się z bazą wpisać np. $_POST['login'] $_POST['haslo'] i wcześniej zrobić taki formularz na logowanie.
mniej więcej tak by wyglądał plik na połączenie z bazą chodź wiem że brakuje jeszcze parę linijek kodu związanego z sesją.
mam nadzieje że jakoś dobrze to opisałem a oczywiście dodam że nie chce logowania który wczytuje login i hasło z tabeli np. użytkownik Ten post edytował olszam 10.01.2012, 23:58:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czlowieku chyba nie wiesz o co cho, to jest login i haslo dla uzytkownika bazy danych...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz, tylko po co? Musiał byś się strasznie nakombinować potem żeby utrzymać połączenie z DB, albo zapisać te zmienne w session , albo w pliku tmp, ale gdzieś je przechować. Będzie to równie praktyczne i przydatne jak zbieranie kurzu grabiami...
-------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php $user = $_POST['user']; if(empty($user)) $user = $_SESSION['user']; $pass = $_POST['pass']; if(empty($pass)) $pass = $_SESSION['pass']; $conn = @mysql_connect('localhost', $user, $pass); $db = @mysql_select_db('olszam', $conn); if($_SESSION['login'] === TRUE) { if((!$conn) or ($db === FALSE)) { unset($_SESSION['user'], $_SESSION['pass']); $_SESSION['login'] = FALSE; die('Błąd połączenia mysql: '.mysql_error()); } echo 'Jesteś zalogowany i połączony : ))'; } else { if(isset($_POST['submit')) { if((!$conn) or ($db === FALSE)) { unset($_SESSION['user'], $_SESSION['pass']); $_SESSION['login'] = FALSE; die('Błąd połączenia mysql: '.mysql_error()); } else { $_SESSION['user'] = $user; $_SESSION['pass'] = $pass; $_SESSION['login'] = TRUE; echo 'Zostałeś zalogowany!'; } else { echo '<form method="POST">'; echo 'User: <input name="user"><br>'; echo 'Hasło: <input type="password" name="pass"><br>'; echo '<input type="submit" name="submit" value="submit"></form>'; } } Czegoś takiego pragniesz? sorki za mało profesjonalny kod, ale późna godzina i mi się już nie chce myśleć ;D Zastanawiam się tylko pocóż Ci coś takiego? o_O |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Trochę session fixation, i jestem bogiem twojej aplikacji.Tak jak Prowseed mówi,zastanów się człowieku co ty robisz.Czytałeś jakieś tutoriale ,przeglądałeś forum,fora.Wszyscy krzyczą,aby nie przechowywać taki danych w sesjach,nie robią chyba tego po złości -nie uważasz?
Ten post edytował Niktoś 11.01.2012, 00:32:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No fakt, przetrzymywanie takich danych w taki sposób, to porażka. Chciał chłopak by wyglądało to tak, to mu napisałem, a co on z tym zrobi to jego wybór. Całkiem możliwe, że on coś "tworzy" na własny użytek i nie udostępni tego nikomu, lecz kto zna jego zamiary...
Ten post edytował untorched 11.01.2012, 00:41:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx za napisanie kodu i powinno być ok ale nie rozumiem dlaczego przy ostatnim else wywala mi błąd?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:41 |