![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbuje zrobic cos w rodzaju quizu na stronke.
mam tabele pytania a w niej id pytanie odpowiedz chce teraz wyswietlic losowe pytanie i 4 losowe odpowiedzi w czym jedna jest prawidlowa jak sie do tego najlepiej zabrac? probowalem miedzy innymi tak:
ale nie wiem jak wtedy ustawic z osobna limity na pytania i odpoweidzi bo w tem sposob mam z kazdego po 4 :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że powinieneś najpierw przebudować swoją bazę.
Ciężko sobie wyobrazić jak tam upchałeś pytanie i 4 odpowiedzi ![]() -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 14 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że powinieneś najpierw przebudować swoją bazę. Ciężko sobie wyobrazić jak tam upchałeś pytanie i 4 odpowiedzi ![]() mógłby w polu odpowiedzi zrobić 4 odpowiedzi np dając przecinek pomiędzy nimi a potem zrobić tablice z tego dzięki przecinkowi. Ale myślę że najprościej to zrobić: id pytanie prawdziwa falszywa falszywa2 falszywa3 potem tylko sprawdza warunkiem czy zaznaczona odpowiedz równa jest wartości z pola prawdziwa ![]() Jeżeli by chciał to mógłby nawet osobną tabele zrobić na odpowiedzi ![]() wyglądało by to np tak id odpowiedz - jej tresc pytanie - id pytania prawda - liczba np 1 oznaczała by że to jest poprawna odpowiedź ;> Sam wybierz ![]() Możliwości wiele jest sam wybierz jak to zrobisz. Ten post edytował kill15 10.05.2011, 08:12:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że powinieneś najpierw przebudować swoją bazę. Ciężko sobie wyobrazić jak tam upchałeś pytanie i 4 odpowiedzi ![]() troszke zle zrozumiales w tabeli mam 1 pytanie = 1 odpowiedz, chcialem zrobic tak aby wyswietlala sie 4 wiersze przy czym jeden ma by pytanie + prawidlowa odpowiedz, 3 pozostale to losowe bledne odpowiedzi. @kill15 dzieki moze masz w sumie racje rozdzielenie tabeli byloby chyba najlepszym rozwiazaniem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 14 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ah rozumiem Cie
![]() No ale i tak możesz zrobić to tak jak mówiłem lub troszke inaczej tzn: tabela pytania: id pytanie odpowiedz tabela błędne: id odp i ew jezeli chcesz mieć ciągle te same możliwości odpowiedzi do pytania to zrób jak mówiłem w blednych: id_pytania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela pytania: id pytanie odpowiedz tabela błędne: id odp i ew jezeli chcesz mieć ciągle te same możliwości odpowiedzi do pytania to zrób jak mówiłem w blednych: id_pytania Jeżeli tak zrobisz, obciążysz baze niepotrzebnymi danymi. Zauwaz, że dla kazdej tabeli PYTANIA bedziesz musiał stworzyc tabele ODPOWIEDZI. Zamiast zrobić jedną tabele QUIZ, w której umieścisz kolumny: ID, pytanie, odpowiedź A skrypt będzie pobieral odpowiedni rekord jako pytanie np.: ID=1, pytanie, odpowiedziami będą losowo wybrane rekordy z tym, że jeden z rekordów będzie tym samym rekordem co w pytaniu: ID=1, odpowiedź ID=2, odpowiedź ID3, odpowiedź ID=4, odpowiedź Czyli zamiast ładować dodatkowe tabele, do odpowiedzi będą dobrane dodatkowe 3 rekordy, które będą wybrane losowo np. sąsiednie rekordy. Wolałbym rowinąć wątek, który zaczął masterbx2. Dobrze myśli tylko nie wie jak to zrobić w PHP + MySQL. Na coś takiego chciałbym znać odpowieź mądrą. To samo tyczy sie Twojego wczesniejszego pomysłu: id pytanie prawdziwa falszywa falszywa2 falszywa3 Wyobraź sobie teraz, gdybyś miał w bazie 1000 rekordów (ID, pytanie, odpowiedź) i do każdego rekodu musiał dodać dodatkowe 3 kolumny, dodatkowe 3 wartości. A tak, to masz tylko pytanie i odpowiedź. Pytanie porównujesz z 4 odpowiedziami, przy czym 3 z nich są losowe. Ten post edytował Ghostbusters 31.12.2014, 15:22:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim skromnym zdaniem wersja z 4 kolumnami i pytaniem jednak ma sens, dlatego, że losowe niewłaściwe odpowiedzi mogą zupełnie nie pasować do pytania, tzn. nie pozostawiające nawet cienia wątpliwości.
Gdyby się jednak upierać, to zrobiłbym dwie tabele id pytanie id_poprawnej_odpowiedzi oraz tabela z listą wszystkich odpowiedzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:16 |