![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Tworzę formularz rejestracji i mam problem z sprawdzeniem poprawności adresu email. by był on w formacie np. nazwa@gmail.com.
stosuję taki fragment do tego:
ale mimo wpisania niepoprawnego adresu(np. nazwa) rekord dodaje się do bazy oto cały kod kod, poprawnie jest napisany?:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od tego są filtry: filter_var.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra sprawdzasz te warunki extra, ale co z tego skoro skrypt sie dalej wykonuje, po kazdym warunku, np puste pole. Daj exit(); w kazdym warunku po echo zeby skrypt sie przerwal i nie wyk. zapytania
Ten post edytował MateuszScirka 18.02.2010, 18:36:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Blame
dzięki za pomoc, teraz działa. MateuszScirka Faktycznie, wtedy skrypt się zawsze wykonywał. Dodałem teraz na końcu każdego warunku exit; , ale mam jedno pytanie. bo przedtem jak np. cały formularz był pusty to po przyciśnięciu buttona zarejestruj to pokazywało np tak: Pole login nie zostało wypełnione Login powinien mieć więcej niż 5 znaków hasła różnią się od siebie itd. w zależności od tego które pola były źle wypełnione lub puste, tak wyświetlane były odpowiednie komunikaty. a teraz po dodaniu exit; jeżeli zostawię pusty formularz i dam zarejestruj to pojawia się tylko komunikat o braku wpisania loginu a reszty w ogóle nie wyświetla. Idze jakoś ten skrypt udoskonalić by pokazywało wszystko co jest do poprawki ? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
MateuszScirka
Działa tak jak chciałem. Dziękuję. teraz mam taką sytuację, że formularz jest w pliku register.php i w formularzu jest że ma się wykonać skrypt register_cnf.php w którym właśnie jest cały kod rejestrujący. Gdy coś było źle wypełnione w formularzu lub puste i gdy daję wstecz w przeglądarce by poprawić to formularz jest pusty, da się zrobić tak aby dane które były dobrze wpisane zostały tak jak były, nie kasowały się? lub czy da się zrobić tak aby formularz i skrypt rejestrujący był w jednym pliku *php ? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wszystko się da (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ja z reguły gdy nie korzystam z obiektówki robię pseudo-podział w jednym pliku dla formularzy na zasadzie. To tak w telegraficznym skrócie! Resztę przemyśl... EDIT: Formularz tego typu to fajny sposób jeśli chcesz sobie zrobić wstęp do obiektówki. Bo można to co podałem jeszcze nieco przerobić i sobie piszesz własną klasę do tworzenia i walidacji formularzy. Ten post edytował thek 18.02.2010, 22:15:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:45 |