![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
podczas pisania skryptu natrafiłem na kolejny problem, tym razem z kodowaniem znaków. Nie bardzo mogę sobie poradzić ze znalezieniem miejsca wystąpienia problemu, ale gdzieś wysypuje mi się kodowanie znaków. Skrypt działa w ten sposób, że pobiera dane z pliku *.csv, dokonuje drobnej operacji na ciągach znaków i insertuje to do bazy. Plik csv kodowany jest w UTF-8, plik skryptu również, w bazie ustawione jest kodowanie na utf-8. Skrypt musi przemielić i wprowadzić do bazy opisy w języku polskim, niemieckim i rosyjskim. Aktualnie sprawdzałem jedynie na przypadku języka niemieckiego i zamiast wszystkich umlautów mam "?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) " lub "¤". Kombinowałem już z konwertowaniem z ansi na utf, z utf na ansi i nic nie wyszło - za każdym razem to samo. Bardzo proszę o jakieś naprowadzenie...
ERRATA: pomogło po połączeniu z bazą w skrypcie: (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował jakkolwiek 24.09.2009, 10:17:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:47 |