![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem lub nie wiem jak to napisać.
Chce sprawdzić czy owy user istnieje już w bazie.
Jeśli przed if ! to wiadomość jest b jeśli nie będzie ! to wiadomość jest a ;] niby logiczne, ale jeśli wpisze nawet dobre dane ze istnieje lub nie istnieje to odpowiedz jest taka sama. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i teraz zagladamy do manuala
http://pl2.php.net/mysql_query i czytamy: Cytat mysql_query() zwraca identyfikator wyniku (lub FALSE w przypadku niepowodzenia) jedynie dla zapytań typu SELECT, SHOW, EXPLAIN i DESCRIBE. Dla innych zapytań SQL mysql_query() zwraca TRUE lub FALSE informując czy zapytanie zakończyło się sukcesem czy też nie. Jeśli nie została zwrócona wartość FALSE to znaczy, że zapytanie było prawidłowe i może być wykonane przez serwer. Nie mówi natomiast nic o liczbie przetworzonych lub zwróconych wierszy. Jest również możliwe, że zapytanie zostanie wykonane poprawnie, nie przetwarzając lub zwracając żadnych wierszy. Cytat Przyjmując, że zapytanie się powiodło, można użyć mysql_num_rows() by uzyskać informację o liczbie wierszy zwróconych w instrukcji
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na razie wykonal;ez zapytanie za pomoca mysql_query. teraz mozesz sprawdzic ile rekordow zwrocilo:
if($num=mysql_num_rows($qwy)==1) { //znaleziono uzytkownika } else { //nie znaleziono } edit: spozniony ![]() Ten post edytował blahy 26.07.2010, 17:05:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź tak:
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na razie wykonal;ez zapytanie za pomoca mysql_query. teraz mozesz sprawdzic ile rekordow zwrocilo: if($num=mysql_num_rows($qwy)==1) { //znaleziono uzytkownika } else { //nie znaleziono } edit: spozniony ![]() Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\AppServ\www\sms\reg.php on line 20 Sprawdź tak:
Warning: Wrong parameter count for mysql_result() in C:\AppServ\www\sms\reg.php on line 21 a mhm ;D I poradziłem sobie sam ![]() $qwy=mysql_query("SELECT * FROM usr WHERE login = '$login'"); $num_rows = mysql_num_rows($qwy); if($num_rows) { echo 'a'; } else { echo 'b'; } Ten post edytował meehow18 26.07.2010, 17:12:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz kod błędu - jedna poprawka:
Tak trudno dopisać jeden warunek więcej? -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeciez to jest moj kod tylko nie porownujesz do 1 (a powinienes)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie śledzę całego wątku
![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Ja odpowiadalem na post meehow18, a Twoj sie dodal w miedzyczasie. Tez nie sprecyzowalem. To tak zeby juz wszystko bylo jasne
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:46 |